Gemeente kan 'voorlichtingsactie' van anti-abortusvereniging op De Uithof niet tegenhouden

Fietsers op De Uithof.
Fietsers op De Uithof. © RTV Utrecht
UTRECHT - De gemeente Utrecht maakt zich zorgen over de manier waarop een anti-abortusorganisatie studenten op De Uithof benadert. Wethouder Eelco Eerenberg noemt de praktijken onwenselijk en misleidend maar benadrukt ook dat de vrijheid van meningsuiting een groot goed is.
De wethouder reageert daarmee op vragen van raadslid Hester Assen van de PvdA. Die stelde de vragen nadat bekend werd dat actiegroep Abortusinformatie.nl een 'voorlichtingsactie' wilde houden op De Uithof. Assen: "Deze groep strijdt tegen het recht op abortus en heeft eerder dit jaar via reclamezuilen in de stad foutieve informatie verspreid over abortus."
Het baart Assen zorgen dat Abortusinformatie.nl studenten voorlicht over abortus. "Dat terwijl zij in het verleden hebben laten zien dat zij foutieve informatie verspreiden die bovendien als kwetsend of traumatiserend kan worden ervaren door voorbijgangers", stelt Assen.
Wethouder Eerenberg zei dat de actiegroep de manifestatie bij de gemeente heeft gemeld, en dat de gemeente de aanvraag heeft getoetst. Er waren geen redenen om de actie te verbieden. De wethouder gaf blijk van zijn afkeer tegen dit soort acties maar geeft ook aan dat hij ze niet kan voorkomen. "Dergelijke acties blijven mogelijk vanwege de vrijheid van meningsuiting. Het is een balans die we moeten bewaken."
Jan Wijmenga van de ChristenUnie stoorde zich op zijn beurt aan het debatje. Hij signaleert dat diverse partijen in de raad proberen om groepen die opkomen voor het ongeboren kind monddood te maken. Hij vroeg de wethouder nogmaals of hij de vrijheid van meningsuiting echt wel belangrijk genoeg vindt. Dat bevestigde Eerenberg.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.