Sinterklaas terug van weggeweest: 'Mensen doen nu een Piet of twee extra'

© RTV Utrecht / Rik Dogger
PROVINCIE UTRECHT - Waar Sinterklaas vorig jaar menig huis oversloeg en vooral online zijn gezicht liet zien, is de goedheiligman dit jaar weer helemaal terug van weggeweest. Sinterklaascentrales hebben het ouderwets druk. En wie de Sint nog op een populair tijdstip langs wil laten komen, loopt de kans zijn cadeaus dit jaar te missen.
"Bedrijven zijn nu al een beetje laat als ze Sinterklaas nog langs willen laten komen", zegt Piet van Rouwendaal. Hij runt vanuit Soest de populaire Sinterklaascentrale Van Rouwendaal. Op topdagen zet hij 42 Sinterklazen "op de weg", zoals hij het zelf zegt. Als Van Rouwendaal het aantal boekingen met twee jaar geleden vergelijkt, ziet hij vrijwel geen verschil meer.
"En ik denk dat er nog zat komt", zegt hij. "Ik weet uit ervaring dat als de Sint op tv in de reclames voorbij gaat komen, ook de particulieren massaal beginnen te bellen." In de agenda's wordt dat nu steeds meer passen en meten, zeker waar het bedrijven betreft. Maar Van Rouwendaal zegt er alles aan te doen om kinderen niet teleur te stellen. "Het moet gek gaan lopen als we mensen niet kunnen helpen."

'Booming rond Sinterklaas'

Ook bij Bas van de Brink staat de telefoon roodgloeiend, zegt hij tegen NPO Radio 1. De hulpsinterklaas en eigenaar van Boek de Sint uit Rhenen merkt dat veel mensen even hebben gewacht met het boeken. "Meestal beginnen de boekingen in september", zegt hij. Dat het de laatste weken opeens hard gaat, had hij niet verwacht. "Je voelt nu aan alles dat het booming is rond Sinterklaas."
De adder onder het gras blijft wel het coronavirus. Al biedt vorig jaar de nodige ervaring in het vinden van een andere oplossing. "We hebben toen heel veel online gedaan", zegt Van de Brink. "We zijn livestreams gaan doen en organiseerden bijvoorbeeld Skype-sessies met Sinterklaas. Maar nu hopen we dat er geen verdere beperkingen komen."

'Iets ruiger'

Daar is ook Van Rouwendaal het mee eens. Zeker nu zijn centrale op een mooie omzet afstevent. "Het mag ook wat meer kosten", merkt hij. "Je vakantie wordt ook iets ruiger als je die een jaartje hebt overgeslagen. Dan geef je toch wat meer geld uit. Dat zie je nu ook met de Pieten. Dan doen ze een Piet of twee extra."
Toch zijn de coronazorgen nog niet helemaal voorbij. "Wat gebeurt er als meneer Rutte zegt: het mag niet?" noemt Van Rouwendaal de vraag op die hij nog vaak krijgt. De goedheiligman blijkt ook dan over een groot hart te beschikken, verzekert hij. "Dan zijn er voor u geen extra kosten aan verbonden", is het antwoord van Van Rouwendaal.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.