Bunschotense raad stemt unaniem tegen lichtvervuiling 'kerstwindmolens' Zeewolde

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De gemeente Bunschoten heeft gisteravond unaniem ingestemd met een motie om te onderzoeken hoe de lichthinder van windmolens in Zeewolde kan worden verminderd. Door de aangenomen motie moet verantwoordelijk wethouder Wim de Jong (Christelijke Arbeiders Partij (CAP)) met de gemeente Zeewolde om tafel. "Ik denk dat het op zich heel goed is om dit met Zeewolde en de windparken te bespreken", reageerde hij.
Inwoners Bunschoten klaar met 'kerstboomwindmolens'
Raadslid Henk Bos van de CAP diende de motie in en zag alle andere partijen daar vanavond mee instemmen. Volgens hem zijn de knipperende rode windmolenlampen een doorn in het oog. "Het is een grote rode hoerenkast", zei hij eerder.

Transpondertechniek

De verlichting op de molens moet ervoor zorgen dat vliegverkeer niet tegen de turbines opbotst. Dat is verplicht voor windmolens van 150 meter en hoger. "Geconcludeerd wordt dat met de toepassing van obstakelverlichting op strategische punten sprake is van een aanvaardbare ruimtelijke situatie ten aanzien van lichthinder", stelt de gemeente Zeewolde.
Maar Bos is van mening dat Zeewolde het voorbeeld van het Zeeuwse Windpark Krammer moet volgen. Dat windpark liet gisteren weten als eerste Nederlandse windmolenpark de verlichting 's nachts te kunnen doven dankzij transpondertechniek.
Raadslid Henk Bos ergert zich aan de rode lichten in Zeewolde die ook in Bunschoten goed te zien zijn.
Raadslid Henk Bos ergert zich aan de rode lichten in Zeewolde die ook in Bunschoten goed te zien zijn. © RTV Utrecht / Jordi de Jong
Daarbij zet een naderend vliegtuig de windmolenverlichting zelf automatisch aan als een ontvanger op de windmolen de transponder ziet naderen. En dat betekent in de praktijk dat de lampen in het grootste deel van de tijd gewoon uitstaan. "De fabrikant heeft berekend dat de detectie ervoor zal zorgen dat de lampen 95 procent van de tijd niet zullen branden", stelt een woordvoerder van Windpark Krammer.

'Doe die verlichting uit'

Voordat Zeewolde de verlichting 's nachts kan doven, moeten er richtlijnen vanuit het ministerie komen. "Wij bespreken dat heel precies met het bevoegd gezag en volgen daarin dan het bevoegd gezag", zei directeur Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma van Windpark Zeewolde eerder.
Henk Bos hoopt vooral op snelle medewerking van de overburen aan de Eem. "We hebben altijd een goede verstandhouding gehad. Houd dat vast, probeer de goede buurman te wezen en te blijven. En doe die verlichting uit", lacht hij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.