Verwijdering Lekbrug uitgesteld naar zondagavond: lage waterstand en wind gooien roet in eten

PROVINCIE UTRECHT - De verwijdering van boogbrug over de Lek tussen Vianen en Nieuwegein wordt uitgesteld naar aanstaande zondagavond. Eigenlijk zou de Lekbrug 's ochtends worden uitgevaren, maar Rijkswaterstaat verwacht dat de waterstand toch te laag is. Ook wordt er te veel wind verwacht om de spectaculaire operatie op een veilige manier uit te voeren.
De Lekbrug bij Vianen
De Lekbrug bij Vianen © Hennie Marks
"Het gaat om een constructie van 5000 ton die op een hoogte van dertig meter omhoog moet worden gevijzeld", legt een woordvoerder uit. "Voor de diepte van het ponton is de waterstand cruciaal." Met een te harde wind kan de Lekbrug bovendien niet worden uitgevaren.
De verwachting is nu dat zondagochtend rond 10.30 uur het gigantische ponton komt aanvaren. Die wordt dan in positie gebracht en met lieren vastgemaakt aan ankerpunten op de wal. Rond 20.00 uur begint het échte werk: dan wordt de brug losgemaakt en op het ponton geladen. Het moment suprême volgt rond 22.00 uur, wanneer de brug wordt uitgevaren. Overigens zijn ook deze nieuwe tijden onder voorbehoud.
Zo gaat Rijkswaterstaat de Lekbrug verwijderen (reportage van half september)
Rijkswaterstaat laat weten er "alles aan te doen" om de monsterklus voor mensen thuis "nog enigszins zichtbaar" te maken. Het indrukwekkendste gedeelte vindt nu immers plaats in het donker. Volgens een woordvoerder wordt de brug waarschijnlijk met bouwlampen verlicht. Via een livestream kunnen belangstellenden de werkzaamheden vanaf 10:15 uur volgen.
De boogbrug bij Vianen verbindt de oevers van de Lek en was jarenlang een belangrijke verbinding tussen het noorden en het zuiden van Nederland. Eind jaren '90 kwam de moderne Jan Blankenbrug ernaast te liggen, die in 2004 bovendien nog eens werd verdubbeld.
In 1997 viel het besluit om de boogbrug te slopen. Daarna is er lang gedubd over een nieuwe bestemming, waarmee de in onbruik geraakte brug nog behouden kon blijven. Er was zelfs een plan voor een attractie met gondeltjes, waarmee fietsers en voetgangers via de stalen bogen de Lek konden oversteken.
Al die plannen haalden het niet. In de betrokken gemeentebesturen is te weinig draagvlak om de boogbrug te laten staan en Rijkswaterstaat vindt het onderhoud te duur. En dus valt dit weekend definitief het doek voor de brug.
Eerst wordt het gevaarte losgemaakt en op een ponton gezet. Daarna vaart het geheel naar de voorhaven van de Prinses Beatrixsluis, waar de boog uit elkaar gehaald wordt zodat onderdelen op een binnenvaartschip vervoerd kunnen worden. Ze gaan naar Schiedam, waar de restanten worden verwerkt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.