Plasticdeeltjes schadelijk voor gezondheid, Universiteit Utrecht leidt onderzoek naar de risico's

Cellen kweken
Dat plasticvervuiling nauwelijks uit het milieu verdwijnt was al langere tijd duidelijk. Al tientallen jaren komen mensen in aanraking met zogenoemde nano- en microplastics, piepkleine kunststofdeeltjes die ons lichaam binnendringen. Tijdens het wetenschappelijk symposium Momentum werden donderdag de eerste resultaten bekendgemaakt van vijftien onderzoeksprojecten die in 2019 zijn gestart.
Effecten van plastic deeltjes in het menselijk lichaam die zijn gevonden:
- Verminderde werking van de dikke darm bij kortdurende blootstelling.
- Piepschuim (polystyreen) en kunststofdeeltjes die door UV-straling en water zijn verweerd wakkeren ontstekingsreacties en afweercellen aan. Het is nog niet duidelijk of dat tot blijvende schade leidt.
- Chemische stoffen die in onze darmen vrijkomen beïnvloeden hormoonhuishouding. In microplastic van strandafval blijken 183 van zulke chemicaliën aanwezig te zijn.
- Longziekten door microplastic vezels die door het weefsel dringen.
- Afweercellen kapselen lichaamsvreemde deeltjes in.
- Nanoplastics hebben invloed op de hersenen. Ze remmen een enzym waarmee hersencellen met elkaar communiceren.
- Mogelijk zijn er ook plasticdeeltjes in vruchtwater en placenta aanwezig. Zeker is dat die deeltjes de manier veranderen waarop genetische informatie wordt gelezen en die informatie wordt vertaald bij de aanmaak van nieuwe cellen.
- Microplastics in oppervlaktewater dragen ziekteverwekkers, zoals bacteriën die leven van plastic of virussen die ons ziek kunnen maken.
Wat de lichamelijke gevolgen op langere termijn zijn moet nader worden onderzocht.
Bron: Subsidieprogramma ZonMw