Instellingen

Laatste weekend van de Boogbrug: 'Ik zal hem missen'

De oude Lekbrug bij Vianen
De oude Lekbrug bij Vianen © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
PROVINCIE UTRECHT - De laatste uren van de Boogbrug tussen Vianen en Nieuwegein beginnen te tellen. Dit weekend wordt de brug verwijderd door Rijkswaterstaat. De oude brug is al meer dan twintig jaar niet meer in gebruik en het onderhoud is volgens de eigenaar onbetaalbaar.
Sinds 1936 is de oude Lekbrug onderdeel van het landschap tussen Vianen en Nieuwegein. Al van ver is het iconische bouwwerk te zien. Schipper Ad van Wijgerden gaat zijn dagelijkse uitzicht op de brug wel missen: "Ik zie de brug een paar keer per week als ik aan het varen ben. Het is iets wat in het landschap ligt...en dat is er straks niet meer", vertelt de schipper van de pont tussen Vianen en Vreeswijk. Als hij de brug in de verte ziet liggen voelt hij dat hij thuis is. "Dan denk ik, daar moet ik heen. Ik kom hier vandaan dus dit is mijn thuishaven."
Ook Wim van Sijl vindt het jammer dat de brug verdwijnt. Hij heeft met zijn Stichting Behoud Boogbrug 24 jaar gestreden voor het behoud van de brug. "Ik vind het heel triest dat het nu echt gaat gebeuren, ik zie het dan ook als een uitvaart", vertelt hij.

Hoe haal je zo'n bouwwerk weg?

Al weken nemen mensen even de tijd om stil te staan bij de brug. Er worden foto's gemaakt en gedeeld op sociale media. Paul Wagemans uit Nieuwegein woont langs het water en kijkt uit op het bouwwerk. Toch komt hij ook van dichtbij nog even een kijkje nemen. "Ik ben wel nieuwsgierig hoe het allemaal gaat gebeuren dit weekend." Maar verdriet om het verdwijnen van de brug, heeft hij niet. "Ik ga de brug niet echt missen, er zijn zoveel dingen die weggaan. Het is mooi dat de brug hier lag, maar nu is het mooi geweest."
Al weken is het op de naastgelegen Jan Blankenbrug druk met mensen die nog een laatste keer een kijkje nemen bij de Boogbrug.
Al weken is het op de naastgelegen Jan Blankenbrug druk met mensen die nog een laatste keer een kijkje nemen bij de Boogbrug. © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
Ook meneer Martini uit Beesd kijkt aandachtig naar de brug vanaf de naastgelegen Jan Blankenbrug. "Ik probeer erachter te komen hoe ze dit nou precies gaan doen, ik kan er nog niet achter komen." Net als Paul Wagemans zal hij dit weekend de werkzaamheden volgen. Martini vanuit huis via de livestream, Wagemans gewoon vanaf zijn balkon. "Ik zit eerste rang."

Livestream

De boogbrug heeft een gewicht van 5000 ton, dat is gelijk aan 27 Boeings 747. Het gevaarte wordt in zijn geheel op een ponton gehesen. Omdat de weersverwachting en de waterstand toch niet goed lijken te zijn op zondagmiddag, is de planning vlak voor het weekend nog aangepast. In plaats van zondagochtend, zal de brug zondagavond pas weggehaald worden.
Rijkswaterstaat start op zondagochtend met het plaatsen van het ponton. Op zondagavond om 20.00 uur is nu de planning dat de Boogbrug op het ponton wordt geladen. Om 22.00 uur volgt het moment suprême, dan wordt het gevaarte uitgevaren. De hele operatie is te volgen via een livestream, deze start op zondagochtend om 10.15 uur.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.