Burgemeester mocht beschoten huis Vianen sluiten, veiligheid bewoners en buurt gaat voor

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
VIANEN - Het huis in Vianen dat begin oktober werd beschoten is terecht gesloten. De burgemeester had volgens de rechtbank alle reden om een noodbevel af te geven zodat de woning tot en met 18 november onbewoond blijft.
In de nacht van 6 op 7 oktober werd het huis aan de Joke Smitlaan onder vuur genomen. Een ander huis in de straat was enkele weken eerder ook beschoten. De politie vermoedt dat het eerste schietincident een vergissing is geweest en dat het tweede huis het werkelijke doelwit van de schutter was. Uit angst voor nieuwe beschietingen in de straat werd die woning ontruimd en op slot gezet.
De bewoonster, die er met haar zoon woont, heeft tot twee keer toe aan de voorzieningenrechter gevraagd om de beslissing terug te draaien. De eerste keer werd ze in het gelijk gesteld omdat de rechter toen de politieinformatie te summier vond om de woning te verzegelen. Burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden gaf daarna opnieuw een noodbevel af omdat een actueler politierapport volgens hem uitwees dat de bewoners en buurtgenoten wel degelijk gevaar liepen.

Openbare orde en veiligheid

Vandaag oordeelt de rechtbank dat er inderdaad genoeg aanleiding is om de openbare orde te handhaven met de drastische maatregel. De vader van het kind dat er woont zit in de gevangenis en informatie van de politie wijst erop dat de man contacten in de onderwereld heeft. Volgens de politie is hij betrokken bij een drugsconflict. Inmiddels is ook duidelijk dat in Nieuwegein een huis is beschoten waar de ouders van de man wonen.
De rechter zegt in het vonnis dat er een afweging is gemaakt tussen het belang van de vrouw en haar zoon om naar huis terug te kunnen, en hun veiligheid en die van anderen in de straat. De dreiging is nog steeds actueel en daarom blijft het huis tot en met 18 november op slot.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.