Alaaf, hier wordt wel gefeest: carnavalsvieringen in Utrecht gaan nog door

PROVINCIE UTRECHT - In Limburg ging een streep door de opening van het carnavalsseizoen, maar in de provincie Utrecht kan de feestneus vanaf dit weekend gewoon op. De meeste Prinsenballen, Prinsverkiezingen en Prinsonthullingen gaan door. Of er in februari ook versierde wagens door de straten rijden is een stuk minder zeker.
"Het ligt aan Den Haag", zegt president Ben Houtveen van Carnavalsvereniging de Puupenkoppen in Achterveld. "Als het door kan gaan, gaat het door. Zaterdag hebben we Prinsenbal en op 22 december maken we bekend of de optocht doorgaat. Vorig jaar hebben we het online gedaan, met een filmpje. We hebben nu weer zo'n plan B. Maar het liefst heb je dat alles doorgaat."
11e van de 11e
Ook in Bunnik wordt dit weekend de nieuwe hofhouding al bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse Boerenbal, maar de meeste Utrechtse carnavalsverenigingen beginnen het seizoen volgende week na 11 november, de 11e van 11e . Een nieuwe persconferentie van het demissionaire kabinet kan nog roet in het eten gooien, maar de verenigingen gaan er nu vanuit dat de feesten dat weekend gewoon door kunnen gaan. Met de maatregelen die nu gelden.
"We gaan op 13 november de Slotheer bekendmaken", zegt Jos Epping van Karnavals Organisatie IJsselstein. "Maar veel eerder dan om 23.11 uur, zoals normaal. Want dan moet je eigenlijk al gaan afbreken en dat is dan niet echt een leuk begin van het carnavalsseizoen. Een Slotheer voor een zaal die leegstroomt; niet de beste start", zegt hij lachend.
Risico's
In Limburg komen op 11 november normaal gesproken zo'n 17.000 mensen af op de grootschalige aftrap van het carnavalsseizoen in Roermond. Dat is voor de Veiligheidsregio Limburg Noord nu net iets teveel van het goede. De Veiligheidsregio vindt de risico's voor verspreiding van het virus, ondanks controles van de QR-code, te groot en vreest overbelasting van de zorg.
Daarnaast wordt het in Limburg ook massaal buiten gevierd, waar het in Utrecht vooral plaatsvindt in zaaltjes en in cafés. Dat maakt het makkelijker om alle regels in acht te nemen. "Bij ons is het intern", verduidelijkt Tim Sistermans van de Kwakbollen in Harmelen. "Met het testen voor toegangsbeleid en een CoronaCheck-app. Iedereen wordt ook geregistreerd, noem alle maatregelen maar op. We hebben onze eigen Leutbunker, zoals die heet. Daar kunnen we de festiviteiten gewoon houden."
Optocht is een buitenevenement
Sistermans houdt de ontwikkelingen wel nauw in de gaten, want als het nodig is, dan moeten de plannen worden aangepast. Vooralsnog is het wel de enige vereniging in de regio die de optocht in februari al heeft afgelast, omdat ze het ook onder de huidige voorwaarden al niet zien zitten. Een optocht geldt als een buitenevenement, waarbij alle bezoekers gecontroleerd moeten worden op een QR-code. "Dat is bij een optocht door een heel dorp niet haalbaar. Dan zou je het hele dorp moeten afsluiten. We willen heel ver gaan om dingen mogelijk te maken, maar dit is gewoon in alle opzichten niet mogelijk."
De Kwakbollen wilden met hun besluit ook duidelijkheid verschaffen aan de bouwers van de carnavalswagen, de eersten waren al begonnen. Andere verenigingen wachten het nog even af en zijn nog altijd in onderling overleg én in gesprek met de gemeente.
"We hebben deze week de vergunning aangevraagd voor de feesten in februari", zegt bijvoorbeeld Jan van Rooijen van De Kaieschaiters in Wijk bij Duurstede. "We willen er echt weer een fijn feest van maken met optredens van artiesten. De optocht gaat wat ons betreft ook door. We hebben een groot pand waar in gebouwd gaat worden; daar zitten zo'n twaalf bouwgroepen samen en de eerste mensen zijn al aan de gang; die zijn al aan het bouwen. Iedereen heeft er zo'n zin in!"
Het lijkt wel alsof iedereen er nog meer zin in heeft na vorig jaar
"Stiekem hopen we dat het in februari allemaal door kan gaan", zegt ook Ronald van Wee van de Eemschuumers uit Hoogland. "We hadden vorig jaar een miniatuuroptocht en dat was een groot succes, maar we hopen vooral dat het eenmalig was, want bouwen in het groot is veel beter! Het enthousiasme in Hoogland voor de feesten is groot, het lijkt wel alsof iedereen er nog meer zin in heeft na vorig jaar."
Wel feesten
Maandag staan tijdens het landelijk Veiligheidsberaad ook de Sinterklaasintochten op de agenda. Mogelijk schijnt dat meer licht op de manier waarop ook carnavalsoptochten kunnen worden georganiseerd. Daarnaast houden de Utrechtse verenigingen nu vast aan de huidige regels, waarbij er binnen dus wel gefeest kan worden.
"En als het moet gaan we weer een alternatief online programma neerzetten", zegt Tim Sistermans van de Kwakbollen. "Maar laten we hopen dat het niet zover komt. Belangrijkste is dat Nederland weer gezond wordt en dat het meeste weer gewoon door kan gaan. En dat we weer gewoon carnaval kunnen vieren."
Het is aan burgemeesters of zij activiteiten toelaten rond de traditionele opening van het carnavalsseizoen op 11 november. Zorgminister Hugo de Jonge wil niets "opleggen", omdat er ook geen advies over de festiviteiten is gegeven door het Outbreak Management Team.
De gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor het goed laten verlopen van evenementen en moeten dus ook zelf bepalen of het door kan gaan of niet. Ook de Veiligheidsregio Utrecht heeft hierin alleen een adviserende rol.