Instellingen

Adviessnelheid naar 60 voor bocht in IJsselstein waar Noah en Isay verongelukten

Een ongeval in de bocht in maart vorig jaar.
Een ongeval in de bocht in maart vorig jaar. © Koen Laureij
IJSSELSTEIN - De beruchte bocht bij de Weg der Verenigde Naties (N210) in IJsselstein krijgt een adviessnelheid van 60 kilometer per uur. In deze bocht, die langs vleesfabriek Westfort loopt, verongelukten eind juli de twee IJsselsteinse broers Noah en Isay. Het noodlottige ongeval maakte veel los in IJsselstein en daarbuiten.
"Omwille van de verkeersveiligheid" zijn er nu borden geplaatst door de provincie, die kiest voor een 'adviessnelheid' in plaats van een maximumsnelheid. "We willen daarmee de alertheid van weggebruikers vergroten", zegt een woordvoerder van de provincie.
De reden dat de provincie geen maximumsnelheid door wil voeren, is dat de weg volledig ingericht is op 80 kilometer per uur. "Bij een permanente snelheidsverlaging moet je infrastructureel ook allerlei aanpassingen doen. Een weg van 60 kilometer per uur is namelijk helemaal anders ingericht dan een weg van 80 kilometer per uur. Maar met deze adviessnelheid hopen we wel dat weggebruikers alert worden en wat gas terugnemen."

Bochtschilden

In de toekomst komen er ook nog zogeheten 'bochtschilden': witte borden met rode pijlen die aangeven dat er een bocht aankomt. "Op die manier is het verloop van de bocht nóg beter zichtbaar en zijn automobilisten beter gewaarschuwd", meldt de provincie. Daarnaast wordt het wegdek ruwer gemaakt. Overigens blijkt volgens de provincie uit onderzoek dat de weg voldoet aan veiligheidsrichtlijnen en dat er geen sprake is van slecht wegdek of van achterstallig onderhoud.
Toch worden nu dus maatregelen genomen, in de hoop dat daarmee het aantal ongelukken drastisch verminderd wordt. De afgelopen maanden ging het namelijk weer vaak mis. Oppositiepartij D66 heeft daar al meerdere keren vragen over gesteld in de gemeenteraad van IJsselstein.
De partij maakt zich zorgen over het grote aantal ongelukken dat ook na het ongeval Noah en Isay weer gebeurde in de bocht. Vanuit de provincie is onderhoud beloofd in 2023, maar daar wil D66 niet op wachten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.