Geen ontvangstruimte voor Houtense begraafplaats Oud-Wulven

HOUTEN - De Houtense begraafplaats Oud-Wulven krijgt voorlopig geen ontvangstruimte. Met negentien stemmen tegen en maar acht stemmen voor werd het voorstel van de SGP in Houten verworpen. Wouter van den Berg van de SGP: "Heel teleurstellend! We geven aan zoveel dingen geld uit. En dan kan dit niet?"
Op de begraafplaats aan de noordkant van Houten vinden wel begrafenissen plaats, maar voor de bijbehorende plechtigheden en een ontvangst met koffie of thee moet familie van een overledene uitwijken naar andere zalen in Houten.
De SGP is niet de enige die een ontvangstruimte op de kleine begraafplaats wel zag zitten. Houtenaar Jan Lenstra maakte zich er al jaren hard voor. Zijn zoon was wethouder in Houten, maar overleed vroeg. Ook hij was al voorstander van een ontvangstruimte op het terrein. Jan Lenstra is net zo teleurgesteld. "Dat is heel erg jammer. De ruimte is er gewoon. Ik zal erover nadenken, maar ik vrees dat ik me hierbij neer moet leggen."
Jan Lenstra bij het graf van zijn zoon, die als wethouder ook al een ontvangsruimte wilde realiseren
Jan Lenstra bij het graf van zijn zoon, die als wethouder ook al een ontvangsruimte wilde realiseren © RTV Utrecht / Ulrike Nagel
Gisteravond sprak de gemeenteraad onder andere over dit onderwerp. Volgens Marja Damman van GroenLinks is er simpelweg te weinig geld voor. "Er is helaas geen kostenneutrale oplossing voor een ontvangstruimte, want inrichting, onderhoud en exploitatie - dat is zoveel meer dan alleen maar een gebouw neerzetten. En familieleden kunnen ook bijeenkomen in het Moluks kerkelijk centrum."
De 86-jarige Jan Lenstra liep onlangs nog over het terrein en maakte daar duidelijk dat het alleen om een eenvoudige ruimte zou moeten gaan. "Gewoon een simpele zaal met een klein keukentje en een wc, dat moet toch kunnen? Waar de mensen kunnen schuilen voor de regen en een kopje koffie kunnen zetten. En even afscheid van elkaar kunnen nemen na een plechtigheid."
Het voorstel van de SGP werd in de raadsvergadering van 4 november verworpen.
Het voorstel van de SGP werd in de raadsvergadering van 4 november verworpen. © RTV Utrecht
Maar het gaat definitief niet door. Volgens de andere partijen en ook volgens wethouder Sander Bos (VVD) zijn er genoeg alternatieven voor zo'n ontvangstruimte en maken bovendien steeds minder mensen gebruik van deze begraafplaats. "Ook is er in het verleden samen met ondernemers naar gekeken. Onder de streep blijft het een financiële kwestie. We hebben het geld al uitgegeven."
Precies dat argument steekt Wouter van den Berg, initiatiefnemer van een motie om zo'n ruimte te realiseren. "Kijk dan even naar de begroting of zeg eerlijk dat je het eigenlijk niet wilt. Ik kan er met mijn pet niet bij."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.