Schaatsbaan Vechtsebanen toch dicht vanaf morgen: 'Maar willen zo snel mogelijk open'

© Vincent Jannink
UTRECHT - De Utrechtse schaatsbaan De Vechtsebanen gaat vanaf zaterdag voorlopig dicht. Directeur Jan Willem de Langen liet vrijwel direct na de persconferentie van dinsdag al weten het controleren op de QR-code onuitvoerbaar te vinden. Toen de Tweede Kamer later besloot dat het coronatoegangsbewijs toch niet verplicht wordt voor amateursport in de buitenlucht, was het even onduidelijk of De Vechtsebanen de deuren echt zou sluiten.
Vandaag laat De Langen weten dat De Vechtsebanen vanaf morgen voorlopig is gesloten. Dat heeft vooral een praktische reden, benadrukt hij. "Want als je bij de 400 meter baan wilt komen, dan moet je wel eerst door ons gebouw lopen." En dat betekent volgens de nieuwe coronaregels een controle op de QR-code. "We kunnen het niet zo organiseren dat we morgen iedereen gaan checken, daar hebben we het personeel niet voor", zegt hij.

Wassen neus

Eerder liet De Langen ook al weten dat hij het niet met de besluiten van de overheid eens is. Nu zegt hij dat het morele aspect maar "een klein stukje" meeweegt. Al laat hij wel doorschemeren het checken op de QR-code een wassen neus te vinden. "Als je naar andere ijsbanen kijkt die wel open gaan, dan hebben ze allemaal maatregelen genomen om juist niet op de coronapas te hoeven controleren. Zo zijn de kleedkamers gesloten en mag er per keer maar één persoon naar het toilet."
"We hebben een overheid die maatregelen met maar één doel neemt", vervolgt hij. "Ze doen dit niet om de besmettingen omlaag te krijgen, want daarvoor hebben deze maatregelen geen nut. Ze willen dat mensen zich laten vaccineren." Al wil hij niet overkomen alsof hij tegen vaccinaties is. "Ik ben zelf ook gevaccineerd en hoop dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren."
Wat de directeur betreft gaan de deuren zo snel mogelijk weer open. Maar dan moet er eerst in overleg met de gemeente en de schaatsvereniging een plan worden gemaakt dat voor De Vechtsebanen werkbaar is, stelt hij.

Overleg

Hoe het met dat overleg gaat, blijft onduidelijk. De Langen zegt dat het nog niet gelukt is om een afspraak te maken met de gemeente Utrecht. Maar een woordvoerder van de gemeente laat juist weten sinds gisteren al te proberen om tot een gesprek te komen.
Ook Roland Zuurveld van Baanvereniging Utrecht laat weten graag mee te werken aan een oplossing, met 25 aangesloten verenigingen vertegenwoordigt hij de belangen van zo'n 3.500 schaatsers. "Wij zijn nog steeds in gesprek met De Vechtsebanen om te proberen om de sluiting te voorkomen," laat hij weten. Ook nu hij weet dat de schaatsbaan morgen de deuren op slot doet, houdt hij hoop. "Waar een wil is, is altijd een weg."
Eerder boden leden van schaatsverenigingen al aan om zelf als vrijwilliger QR-codes te komen scannen. "Het is een kwestie totdat een aantal mensen zegt: dit is een realistische en uitvoerbare route", zegt Zuurveld.

Route

Hoe die route er dan precies uit komt te zien, is nog niet bekend. Zo laat De Langen desgevraagd weten niet uit te sluiten dat er toch op het coronatoegangsbewijs gecontroleerd gaat worden. "Bijvoorbeeld doordat verenigingen zelf hun leden gaan checken", zegt De Langen. "Maar of dat mag moeten we dan wel bespreken met de gemeente."
"Het gesprek gaat er vast snel komen", zegt de woordvoerder van de gemeente. "Wij zouden het betreuren als mensen geen gebruik van de baan kunnen maken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.