Intocht Sinterklaas in Amersfoort op de tocht vanwege corona

De Amersfoortse intocht van Sinterklaas in 2018.
De Amersfoortse intocht van Sinterklaas in 2018. © Keistadnieuws
AMERSFOORT - De intocht van Sinterklaas op het Eemplein in Amersfoort gaat mogelijk niet door. Het organisatiecomité ziet het niet zitten duizenden mensen bij elkaar te laten komen zonder dat zij vooraf een QR-code laten zien.
Of de intocht nog doorgaat is daarmee hoogst onzeker. Het Sinterklaascomité heeft zijn handen van de intocht afgetrokken en de gemeente Amersfoort heeft nog niet gereageerd. "We zullen daar vanaf maandag naar moeten kijken", aldus een woordvoerder van het comité. "Maar de tijdsdruk is enorm."

Pijn in het hart

Het Sint Nicolaas Comité Amersfoort zegt het besluit "met pijn in het hart te hebben genomen". In de laatste richtlijnen voor intochten staat volgens het comité nu dat er niet om QR-codes en toegangskaarten gevraagd mag worden. En dat zien ze niet zitten. "Gezien de huidige omstandigheden (oplopende besmettingen, de druk op de zorg en haatmails) vinden wij een aankomst in deze vorm onverantwoord en zullen wij ons als organiserend comité terugtrekken."
De woordvoerder van het comité verduidelijkt dat ze het niet kunnen verantwoorden naar hun vrijwilligers dat ze niet kunnen controleren op QR-codes, maar dat mensen ondertussen bij de intocht geen anderhalve meter afstand hoeven te houden en dat er ook geen limiet is op het aantal toeschouwers. Daarnaast zijn er sinds de aankondiging dat het comité wilde gaan handhaven op QR-codes veel haatmails en berichten binnengekomen.

Verdeeldheid

"Het laat wel zien hoe groot de verdeeldheid in Nederland geworden is. Dat is zonde, dat is jammer. We doen ons best, we zijn allemaal vrijwilligers. We proberen iets moois neer te zetten, maar we willen wel dat het veilig gebeurt."
Het comité trekt trouwens alleen de handen af van de aankomst van Sinterklaas; het kijkt nog wel 'naar wat mogelijk is binnen de geldende richtlijnen'. "We hopen zo in de weekenden toch nog iets neer te zetten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.