Winkeliers spreken van soepele herinvoering mondkapjesplicht

© Analogicus, Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Winkeliers hebben op de eerste dag dat mondkapjes in winkels weer verplicht zijn weinig problemen gehad. Een enkeling vergeet een mondmasker mee te nemen, maar volgens brancheorganisatie INretail in Zeist accepteert het merendeel van het winkelend publiek de regels.
"Het lijkt allemaal heel soepel te verlopen", aldus een woordvoerder van de winkeliersvereniging. Volgens INretail is het ook belangrijk om coronamaatregelen te volgen, om zo de sterke stijging van de besmettingsaantallen een halt toe te roepen.
Met de feestdagen in aantocht breekt voor veel winkeliers de belangrijkste periode van het jaar aan. INretail roept ondernemers daarom op hun kerst- of sinterklaasacties zo veel mogelijk te spreiden, om een toeloop van grote groepen klanten te voorkomen. De ondernemersvereniging doet ook een beroep op het winkelend publiek om samenklontering te voorkomen. "Wees verstandig en grijp bijvoorbeeld je thuiswerkmoment aan om in de middag een cadeau te kopen."

QR-code

Mensen moeten vanaf zaterdag op meer plekken mondkapjes gaan dragen. Ook moeten ze vaker de QR-code uit hun CoronaCheck- app laten zien. De coronatoegangsbewijzen werden al gebruikt bij hotels, restaurants, cafés, theaters, bioscopen en voetbalstadions. Vanaf vandaag moet dat ook in musea, op kermissen, bij sportscholen, in zwembaden en bij koren. Daarnaast moeten mensen de QR-code voortaan ook op terrassen van cafés laten zien, en niet alleen meer binnen.
Bij de Utrechtse sportvereniging Kampong, de grootste omnivereniging van Nederland, verliepen de controles op het coronatoegangsbewijs vandaag ook soepel. "Het gaat goed", zegt Floris Heuer, bestuurslid van Kampong Voetbal, "Mensen zijn begripvol en vriendelijk." Ook waren ze opgelucht dat de coronapas niet geldt voor amateursporten in de buitenlucht, zoals het kabinet aanvankelijk van plan was.

Boetes

Of je een boete krijgt voor het overtreden van de nieuwe regels verschilt nogal per gebied, zegt de voorzitter Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond in Baarn. De instructies "lopen nogal uiteen". Volgens Kuin geldt in sommige steden de instructie dat ze boetes moeten uitdelen als sprake is van een "honderd procent-overtreding".
Maar in een paar andere steden "binnen de Randstad" geldt dat boa's waarschuwingen uitdelen. "Een soort vooraankondiging dat er strenger gecontroleerd gaat worden", aldus Kuin. In weer andere gebieden zijn de beleidsmakers er nog niet over uit welke instructies ze de boa's moeten meegeven. "Daar krijgen ze maandag te horen wat de instructies precies zullen zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.