Geen tranen, wel bloed en zweet in joekel van crea-kerstboom. 'Ik hoorde alsmaar: An, dit gaat je niet lukken.'

SCHALKWIJK - Vanaf vandaag is de grootste crea-kerstboom van het land te bewonderen in Schalkwijk. Anne (61) naaide 'm in elkaar en wist het eindresultaat voor alle Schalkwijkers geheim te houden. "Ik ben tot de slotsom gekomen dat ik 340 uur heb zitten naaien aan die boom."
Weken heeft Anne de Groen zitten zwoegen op een kerstboom gemaakt van lapjes, die elk gemaakt zijn door mensen uit het dorp. "Je bent gek", zeiden mensen tegen me. "Maar ik dacht ik heb a gezegd, nu moet ik ook b zeggen. Anne wilde graag iets doen wat de mensen in het dorp zou verbinden. "Ik zag veel ouderen alleen zitten en ik dacht daar moet ik iets mee. Wie weet willen ze allemaal wel een klein lapje breien of haken. Toen heb ik een oproep geplaatst: Wie helpt mij mee een grote creaboom te maken.
"Ik hoorde alsmaar: An, dit gaat je niet lukken". Maar jawel hoor, zo tegen mei kwamen er stapels met lapjes binnen bij Anne. "Oma, moeder én kinderen aan de deur," glundert Anne. En dat was precies het doel. Jong en oud in Schalkwijk verbinden door ze samen te laten werken aan de boom.
Eindelijk staat de crea-kerstboom van Anne in de kerk
In eerste instantie dacht Anne wel wat werk te kunnen uitbesteden. Maar dat viel tegen. "Het moest met leder garen en eigenlijk konden mensen me ook niet echt komen helpen want ik heb een baan in het onderwijs, werk als orthopedagoog én ik heb een vriend in Brabant. Dus ik ben niet zo vaak thuis, glimlacht Anne.
Eindelijk staat ie dan, in de Sint Michaëlkerk in Schalkwijk. Carolien de Wieman komt 'm als één van de eersten bekijken. "Oh wauw, wat een enorm ding. Práchtig." Zelf heeft Carolien een flink aandeel in de boom, want ze leverde wel zo'n 30 lapjes. "Ik wist niet hoe het eruit zou gaan zien, want Anne wilde niets loslaten. Maar wat een gevaarte, práchtig", herhaalt Carolien.
Ik krijg weer gevoel in de topjes, dus ik kan weer naaien.
Anne de Groen
De wonden zitten nog aan Anne's vingers. "Maar nu gaat het weer beter hoor, ik krijg weer gevoel in de topjes dus ik kan weer naaien." En jawel, wie dacht dat Anne het voorlopig wel even zat is heeft het mis. Op tafel ligt een grote gebreide ster die ze vandaag écht af wil hebben. "Die komt nog in de kerk. En ik maak ook nog een mini-kerstboom van de lapjes die over zijn."
De crea-kerstboom is twee maanden lang te bewonderen. Wie raadt hoeveel lapjes erin zitten verwerkt, wint een appeltaart. En nee, het is geen kwestie van tellen. "Er zit ook nog van alles aan de binnenkant. Ik ben de enige die het weet", lacht Anne.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.