Rijkswaterstaat stelt verplaatsen Lekbrug uit vanwege kapotte lierkabel

© RTV Utrecht / Michael van Houwelingen
PROVINCIE UTRECHT - Het verwijderen van de Lekbrug is uitgesteld. Rijkswaterstaat meldt dat de operatie om veiligheidsredenen gestaakt is. Wanneer het uitvaren van de brug wel kan plaatsvinden, is nog niet bekend.
Een van de lierkabels waarmee het ponton is vastgezet is onder water beschadigd geraakt. De lierkabels zijn cruciaal om het ponton in positie te houden en daardoor is het niet veilig om uit te varen. Het ponton gaat vanavond weer terug naar de voorhaven en de stremming wordt opgeheven. Hoe de beschadiging precies is ontstaan is niet bekend.
''Het ponton wordt vastgehouden door een aantal lierdraden en sleepboten en een van die lierdraden bleek beschadigd te zijn onder water'', legt een woordvoerder van Rijkswaterstaat uit. ''Het ponton moet heel stil liggen onder de brug om die omhoog te duwen. Het is niet gevaarlijk geweest omdat we op tijd zijn gestopt.''

Onbekend wanneer het wél kan

Wanneer de brug nu alsnog kan worden verplaatst, is nog niet bekend. ''Eerst wordt de lierdraad gemaakt en dan kunnen we kijken wanneer we de operatie kunnen hervatten. Repareren kost even tijd. Het is heel jammer dat het niet plaats heeft kunnen vinden, ook voor het publiek en de mensen die het volgden via de livestream. Iedereen had er op zijn of haar manier naar uitgekeken.''
Eerder besliste Rijkswaterstaat vlak voor het weekend al dat de Lekbrug niet zondagochtend, maar zondagavond weggehaald zou worden. De weersverwachting bleek toch niet zo goed te zijn als werd gedacht.
Luister terug: verslaggever Caroline Geijsman over Operatie Lekbrug die ineens moest worden gestaakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.