Conflict rondom Vechtsebanen loopt verder op, schadeclaim en raadsvragen na laatste ontwikkelingen

© RTV Utrecht
UTRECHT - Het conflict over de maatregelen op de Vechtsebanen loopt verder op. In ieder geval één ijsvereniging heeft een schadeclaim verstuurd vanwege misgelopen inkomsten. Ook de Utrechtse politiek bemoeit zich inmiddels met de kwestie.
Vandaag liet de ijsbaan weten de buitenbaan te openen voor alle leeftijden. Volgens de Vechtsebanen is het op die manier tóch mogelijk om mensen toe te laten, zonder het coronatoegangsbewijs te hoeven controleren. De binnenbaan is dan alleen toegankelijk voor de jeugd.
Of dat zo is, is nog maar de vraag. Afgelopen vrijdag was de conclusie juist nog dat de Vechtsebanen helemaal dicht moest, zolang er geen coronacheck zou worden uitgevoerd.

Schadeclaim

Kunstschaatsvereniging KVM on Ice kan zich niet vinden in het besluit van de Vechtsebanen om de binnenbaan alleen te openen voor de jeugdleden tot en met 17 jaar. "Je niet laten vaccineren of testen is een keuze. Je leeftijd is dat niet", zegt medeoprichter Peter Murk.
KVM on Ice heeft inmiddels een schadeclaim ingediend. "Wij hebben alleen al dit weekend rond de 1100 euro misgelopen, omdat er niet geschaatst kon worden. En we kunnen onze leden geen contributie laten betalen als ze niet mogen schaatsen." Volgens Murk overwegen meerdere verenigingen zo'n schadeclaim in te dienen.

Raadsvragen

Zeven partijen (D66, Student&Starter, VVD, CU, GroenLinks, CDA en PvdA) hebben inmiddels raadsvragen gesteld over de situatie. "De eigenaar geeft aan dat hij weigert te controleren om organisatorische redenen, maar ook vanuit een moreel bezwaar. Met dat besluit staan schaatsers en ijsverenigingen in de kou en kan er niet gesport worden."
De partijen willen weten waarom er geen oplossing is gevonden. De vragenstellers hebben de indruk dat het vooral gaat om 'niet willen' in plaats van 'niet kunnen'. Eerder vandaag liet de voorzitter van de curlingvereniging weten die indruk ook te hebben. "Ik weet niet wat er allemaal speelt, maar allerlei verenigingen hebben hun hulp aangeboden met het checken, wij zelf ook. Het lijkt dus geen onmacht, maar onwil."

Toekomst

De partijen vragen zich ook hardop af of de houding van de ijsbaan gevolgen heeft voor de toekomst van de Vechtsebanen. De eerstkomende raadsvergadering is pas komende donderdag. Mogelijk reageert het college al eerder, door de vragen schriftelijk te beantwoorden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.