Dijksma op weg naar klimaattop: 'Steden zijn de sleutel tot succes'

Burgemeester Dijksma van Utrecht.
Burgemeester Dijksma van Utrecht. © Femke van den Heuvel
UTRECHT - Burgemeester Dijksma van Utrecht is vanochtend vertrokken naar de klimaattop in Glasgow. Ze wil daar het belang van steden bij de aanpak van klimaatproblemen onder de aandacht brengen. Dat vertelde ze vanochtend vanuit de trein op Radio M Utrecht.
Het is niet toevallig dat Dijksma de trein pakt in plaats van het vliegtuig. "Het is een bewuste keuze om met de trein te gaan. Het is namelijk belangrijk om zo duurzaam mogelijk te reizen. Als dat in je agenda kan, dan moet je dat ook doen", vertelde Dijksma.

Fietsstad

De burgemeester zegt het belangrijk te vinden dat het Utrechtse geluid in Schotland te horen is. "Utrecht is een hele duurzame stad. We zijn wereldwijd fietsstad nummer één. Dat is iets wat steden over de hele wereld interessant vinden. Ze willen graag van ons leren en dat is iets dat ik dan ook wil uitdragen. En dat zal ik dan ook zeker doen."
De regio Utrecht maakt zich volgens Dijksma sterk voor klimaatverbetering. "Je wilt schone lucht en we willen huizen aanpassen voor de toekomst, zodat je andere vormen van energie kunt gebruiken. Dat is iets waar we niet alleen in de gemeente Utrecht, maar ook in de hele regio Utrecht mee bezig zijn. De hele wereld is er sowieso mee bezig."
Dijksma vanuit de trein naar Glasgow over de klimaattop: "Ik wil bewustwording"

Financiering

De rol van de steden is volgens Dijksma ongelooflijk belangrijk. "Steden zullen het klimaatakkoord moeten uitvoeren en daarom is het ook goed dat ze aanwezig zijn. Ze zien waar de problemen liggen, bijvoorbeeld rondom de financiering, en zien ook waar er kansen zijn."
Steden zullen het klimaatakkoord moeten uitvoeren
Sharon Dijksma
"Ik wil bewustwording bij nationale overheden dat steden de sleutel zijn tot verandering", stelt Dijksma. "De uitvoering is lokaal belegd, maar we krijgen niet de middelen om het waar te maken. Dat is een vergeten onderwerp."

Succes beperkt

De klimaattop in Schotland is inmiddels een week bezig, maar de successen zijn tot dusver beperkt. Op de klimaattop in Parijs in 2015 werd afgesproken alles in het werk te stellen om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden en bij voorkeur tot 1,5 graad.
De Britse gastheer wil tijdens deze top de deelnemende landen zo ver te krijgen dat ze het streven van maximaal 1,5 graad opwarming onderschrijven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.