Oud-partijleider SGP Bas van der Vlies overleden

© RTV Utrecht
MAARTENSDIJK - Voormalig SGP-leider Bas van der Vlies uit Maartensdijk is overleden, bevestigt een woordvoerder van de partij. De gereformeerde Van der Vlies was bijna dertig jaar Kamerlid namens de partij, grotendeels als fractievoorzitter. De oud-politicus was al enige tijd ernstig ziek.
Van der Vlies was van oorsprong leraar wiskunde en plaatsvervangend rector van scholengemeenschap College Blaucapel in Utrecht, tegenwoordig het Gerrit Rietveld College. Zijn politieke loopbaan begon in 1974 in de Provinciale Staten van Utrecht, waar hij tot 1982 actief bleef. In 1981 werd hij verkozen in de Tweede Kamer. Vijf jaar later nam hij daar het fractievoorzitterschap op zich.
In 2010 nam Van der Vlies afscheid van de Tweede Kamer. Hij werd als landelijk partijleider opgevolgd door de huidige fractievoorzitter Kees van der Staaij. Bij zijn vertrek werd Van der Vlies benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zijn laatste woorden in het parlement waren: "Soli Deo gloria" (Alleen aan God de eer).
Na een uitzonderlijk lange periode in de Tweede Kamer wilde Van der Vlies ruimte maken voor een jongere generatie in zijn partij. Zelf kon hij daardoor actief worden in het kerkbestuur van de Hersteld Hervormde gemeente Maartensdijk en vooral meer tijd aan zijn gezin besteden, zei hij in 2010 tegen RTV Utrecht. "Ik heb jarenlang grote offers van de gezinssituatie moeten vragen. Dat was een te grote schaduwkant. Het heeft me best een beetje dwarsgezeten dat dat moest, maar ik zag geen andere oplossing."
De laatste jaren was de gezondheid van Van der Vlies broos. In 2016 werd bij hem darmkanker vastgesteld, nadat hij kort daarvoor aan zijn hart was geopereerd. Eind 2020 liep hij corona op. Van der Vlies was 79 jaar. Hij overleed gisteren.