Meer kruidenrijke bermen voor bijen, vlinders en insecten in Amersfoort

De aanleg van de bermen is deze week begonnen.
De aanleg van de bermen is deze week begonnen. © Gemeente Amersfoort
AMERSFOORT - Amersfoort legt deze week zes nieuwe bermen aan voor bijen en vlinders. De gemeente hoopt daarmee de natuur langs een aantal wegen in de stadswijken een boost te kunnen geven. Het gaat om bermen in onder meer de Indische buurt en bij 't Masker.
Volgens Amersfoort is de aanleg belangrijk voor de biodiversiteit. "Naast bestaande plekken waar we het gras minder maaien, zodat kruiden kunnen groeien, leggen we ook kruidenrijke bermen aan. Dat zorgt voor meer bijen, vlinders en insecten. En dat is goed voor de biodiversiteit."
Het natuurvriendelijker maken van de bermen gebeurt stapje van stapje. "Het kruidenmengsel bestaat nu uit éénjarige, tweejarige en meerjarige soorten. Het eerste jaar zullen de eenjarigen het beeld bepalen. Denk daarbij aan rijkbloeiende klaprozen en kamille", schrijft de gemeente.
"Deze soorten zullen de volgende jaren verdwijnen. Het tweede jaar is een overgangsjaar. Via tweejarigen (bijvoorbeeld margrieten) gaat de vegetatie zich ontwikkelen naar een vaste vegetatie. Dit is het doel van de ontwikkeling: een vegetatie met vaste soorten die jaarlijks terugkeren", aldus Amersfoort.
De gemeente is al langer bezig om de randen langs de weg natuurvriendelijker te maken. Eerder gebeurde dat al in Schothorst en in Liendert.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.