Lange rijen bij Utrechtse teststraten, maar 'er is echt nog wel plek'

Utrecht - Nu de besmettingen snel oplopen, is het ontzettend druk bij de coronateststraten. Voor de XL-locatie bij de Utrechtse Jaarbeurs stonden vanmorgen rijen en op sociale media klagen mensen dat ze geen afspraak hebben kunnen boeken.
© RTV Utrecht
"Het is niet fijn als je lang moet wachten, maar er zijn momenteel veel mensen met klachten en we kampen zelf ook met ziek personeel", zegt een woordvoerder van de GGD regio Utrecht. Daarnaast is maandag sinds het begin van de pandemie altijd al een drukke dag voor de teststraten. "Mensen laten zich in het weekend minder testen. We weten niet waarom dat is."

Afspraak maken per telefoon

De gezondheidsdienst adviseert een afspraak te maken via het callcenter als het online niet lukt. "Via coronatest.nl verloopt het niet altijd vlekkeloos. Met een telefoontje naar de afsprakenlijn moet het lukken, want we hebben echt nog wel plek op de locaties. Vanaf morgen zijn er ook twee ingangen. Een voor degenen die een afspraak hebben en een voor vrije inloop. Dat maakt het proces hopelijk wat soepeler."
De locatie Jaarbeurs is overigens komend weekend gesloten vanwege de Platen & CD Beurs. De teststraat bij de Koploperstraat krijgt dan meer capaciteit.

Burgemeesters bezorgd

De provincie Utrecht is inmiddels donkerrood gekleurd op de Europese coronakaarten en dat merken ook de burgemeesters. Gert Jan Kats van Veenendaal liet vanmorgen weten erg geschrokken te zijn van het een aantal positieve tests in zijn gemeente.
Ook de burgemeesters van onder meer Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede en Renswoude zeggen zich zorgen te maken over het toenemend aantal besmettingen. Ze roepen inwoners op zich aan de basismaatregelen te houden.

Testen voor toegang en QR-codes

Vanmorgen werd ook bekend dat een recordaantal van meer dan een half miljoen mensen afgelopen week een afspraak bij Testen voor Toegang maakten. Ongeveer de helft van de mensen gaf aan de testuitslag te willen gebruiken om naar een restaurant, café of discotheek te gaan. Het vorige record stond op 498.000 testafspraken, in de week van 18 tot en met 24 oktober. Vorige week maakten 534.000 mensen een afspraak.
Sinds afgelopen zaterdag geldt het coronatoegangsbewijs op een groter aantal plekken, zoals in musea, op kermissen, in sportscholen en in zwembaden. De QR-code was al nodig voor toegang tot onder meer de horeca, theaters, bioscopen en voetbalstadions.
Mensen kunnen een QR-code krijgen als ze volledig zijn gevaccineerd, of als ze onlangs zijn hersteld van een coronabesmetting. In alle andere gevallen moet iemand zich laten testen op het virus. Met een negatieve testuitslag kan dan alsnog een QR-code worden aangemaakt. De uitslag na een test bij Testen voor Toegang is 24 uur geldig.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.