Instellingen

Eindelijk aandacht voor vrouwen in militair museum Driebergen: 'Zij hebben een belangrijke rol gespeeld'

© RTV Utrecht / Fleur Kleinhuis
DRIEBERGEN-RIJSENBURG - Vrouwen spelen al decennialang een belangrijke rol in het leger, toch is hun bijdrage vaak onderbelicht. Bovendien is de publieke opinie over vrouwen in dienst enorm veranderd en daarom heeft het Museum Militaire Traditie in Driebergen daar een tentoonstelling over gemaakt die volgende week wordt geopend.
"Het belang van de tentoonstelling is om vrouwen te laten zien die een belangrijke rol hebben gespeeld in de krijgsmacht", zegt conservator John de Vries. In het museum was tot voor kort vooral aandacht voor mannelijke militairen, daar komt dus verandering in. En dat is belangrijk volgens De Vries. "De rol die vrouwen eerst hadden in de krijgsmacht was die van verpleegkundige of als administratieve hulp. Kortom: dingen die vrouwen kunnen volgens het beeld van de mannen van die tijd."
Het Militair Museum heeft een tentoonstelling over vrouwen bij de krijgsmacht
Cisca Bies heeft ruim zestig jaar geleden bij de MARVA gezeten, het vrouwenkorps van de marine. "Ik denk dat er weinig aandacht is voor de vrouwen in het korps, het wordt toch vaak vergeten. Voor de mensen die erbij hebben gezeten is het ook een mooie herinnering."
Dat is de tijd die ze bij de MARVA heeft doorgebracht voor haar ook. Ze heeft er, zoals ze zelf zegt, een soort familie aan overgehouden. "Het is niet zoals bij een kantoorbaan dat je na 17.00 uur weer naar huis gaat, je bent 24 uur en 7 dagen per week bij elkaar, in één hut. Daar leer je veel van."
Verschillen tussen mannen en vrouwen merkte Bies in haar werk niet, op straat wel. In tegenstelling tot het ontzag dat haar mannelijke collega's kregen, werd er op de vrouwen negatief gereageerd. "Ik werd weleens nageroepen: 'betalen we daar belasting voor' of wanneer ik de tram inging dat mensen tegen me zeiden dat ze niet voor me op wilden staan. We gingen ook niet alleen de straat op, altijd met z'n tweeën."
De vrouwenberoepskorpsen zijn afgeschaft in 1982, vanaf toen werden vrouwen gelijkwaardig aan hun mannelijke collega's behandeld en betaald vertelt De Vries. "Daarnaast doen de vrouwen niet alleen facilitair werk voor defensie, ze mogen vanaf dan ook oorlogshandelingen verrichten. Met andere woorden, een vrouw gaat dan ook schieten."
De tentoonstelling is al te bekijken en wordt 13 november officieel geopend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.