Dit is de bomenschade door glasvezelaanleg in De Meern: 'Met spoed onderzoek nodig'

UTRECHT - De gemeente Utrecht is druk bezig om de mogelijke schade aan bomen in De Meern in kaart te brengen. Bij de aanleg van glasvezel zijn wortels doorgezaagd, werd vorige week bekend.
"We hebben vierhonderd bomen in beeld. Dat wil niet zeggen dat ze allemaal zwaar beschadigd zijn, maar we moeten wel met spoed onderzoeken of ze een gevaar vormen", zegt Frank van den Brink, boomtechnisch adviseur bij de gemeente.
Onderzoek naar honderden bomen in De Meern na graafblunder
Bij de graafwerkzaamheden voor de aanleg van glasvezel zijn zeker zeven bomen zo zwaar beschadigd geraakt dat ze gekapt moesten worden. Het betrof zes exemplaren op de Dr. Ariënslaan en één op de Renesselaan. De aannemer bleek meerdere wortels van berken te hebben vernield, volgens de gemeente ondanks waarschuwingen dat er anders gegraven moest worden.
"Er zijn stabiliteitswortels doorgezaagd", aldus Van den Brink. "Als je dit soort wortels beschadigt, ligt zo'n boom over de weg heen bij een storm. Dat moet je zeker niet hebben." Als de kleinere wortels ook zijn vernield, is de kans helemaal groot dat de bomen het niet overleven.
De gemeente doet aangifte tegen glasvezelbedrijf Open Dutch Fiber (ODF).

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.