Geen intocht maar een rijtoer met Sinterklaas in Amersfoort

Archief.
Archief. © Pracht in de Kracht
AMERSFOORT - Sinterklaas rijdt komende zaterdag in een open voertuig door Amersfoort. De jaarlijkse intocht in de Eemhaven gaat definitief niet door.
Afgelopen weekend besloot het Sint Nicolaas Comité Amersfoort daarom de handen af te trekken van de intocht. In de laatste richtlijnen voor intochten staat volgens het comité nu dat er niet om QR-codes en toegangskaarten gevraagd mag worden. En dat zien ze niet zitten. "Gezien de huidige omstandigheden (oplopende besmettingen, de druk op de zorg en haatmails) vinden wij een aankomst in deze vorm onverantwoord en zullen wij ons als organiserend comité terugtrekken."
De gemeente laat nu in een persbericht weten dat Sinterklaas een rijtoer maakt door Amersfoort. De goedheiligman en de pieten rijden tussen 14.00 en 17.00 uur in een open wagen door of langs de wijken Koppel, Kruiskamp, Schothorst, Liendert, Randenbroek, Vermeerkwartier, Leusderkwartier, de Berg, Soesterkwartier en het Stadshart. Langs de kant kunnen kinderen, ouders en grootouders het gezelschap onthalen.

Veilig

De Sint rijdt in een open voertuig met zijn gevolg meestal stapvoets, afhankelijk of er veel mensen langs de kant staan. De route en stoet krijgen de komende dagen een precieze vorm. De rijtoer is volgens de gemeente breed opgezet zodat iedereen de ruimte heeft en zich aan coronaregels kan houden.
Burgemeester Lucas Bolsius vindt het jammer dat de intocht in de Eemhaven niet doorgaat: "We respecteren uiteraard het besluit van het comité. Ik vind het belangrijk dat zoveel mogelijk Amersfoortse kinderen Sinterklaas en zijn pieten kunnen onthalen. Wij mogen gelukkig een beroep doen op het voorwerk dat het comité heeft gedaan en pakken de organisatie verder over."
De route is gemaakt om veilig de Sint te onthalen, zonder dat een QR code nodig is. De oproep aan bezoekers is om elkaar de ruimte te geven. Verder laat de gemeente weten dat deze rijtoer plaatsvindt onder voorbehoud van eventuele nieuwe of extra coronamaatregelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.