Proces tegen Montfoortse verdachte van harddrugshandel en witwassen uitgesteld

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
MONTFOORT - De rechtszaak tegen een 33-jarige man die vorig jaar oktober werd aangehouden bij een politie-inval op een bedrijventerrein in Montfoort, is door de rechtbank uitgesteld. Bij de inval werden bij de verdachte, die op het terrein woont, onder meer 200.000 euro in contanten en een vuurwapen aangetroffen.
In de panden op het terrein aan de Heeswijk werden door de politie ook drugsresten en drugsafval gevonden. Het Openbaar Ministerie verdenkt de Montfoorter van lidmaatschap van een criminele organisatie die zich bezighoudt met het vervaardigen en verhandelen van ghb en andere harddrugs. Zijn advocaat heeft pas kort voor het proces toegang gekregen tot essentiële bewijsstukken en krijgt nu meer tijd om zich voor te bereiden.

EncroChat

De verdachte kwam bij de politie in beeld door het kraken van de EncroChat-server, die criminelen gebruikten voor het versleuteld uitwisselen van berichten. Rechercheurs konden zo onderlinge berichten van criminelen meelezen. Vanaf augustus vorig jaar zou de politie onderzoek naar de Montfoorter hebben gedaan. Bij de inval op 6 oktober werd hij samen met een vrouw aangehouden. Meer aanhoudingen werden toen niet uitgesloten.
Omdat de verdediging pas recent toegang kreeg tot de digitale bestanden uit het grote EncroChat-onderzoek, besloot de rechtbank de zaak nog niet inhoudelijk te behandelen. Advocaat Stroobach stelt dat het bewijsmateriaal tegen haar cliënt mogelijk niet rechtmatig is verkregen. Om dit aan kunnen te tonen, moet zij bij de berichten kunnen die aan de Montfoorter worden toegeschreven of waarin hij wordt genoemd. Ook wil zij weten hoe de politie en het OM in Nederland met de Franse justitie hebben samengewerkt.

Drukte bij rechtbank

De zaak tegen de Montfoorter zal pas na april volgend jaar worden afgehandeld. De rechtbank Midden-Nederland heeft het op dit moment erg druk met zaken die door het hacken van de EncroChat-server aan het licht zijn gekomen. Het gaat onder meer om het mega-onderzoek Appel, dat draait om dertien verdachten van een vermeende drugsbende die zich onder meer bezig hield met de productie van de harddrug crystal meth.
De zaak Appel wordt komend voorjaar behandeld. Ook in dit onderzoek vechten de advocaten van meerdere verdachten de rechtmatigheid van de vervolging van hun cliënten aan. De uitspraak van de rechtbank over die kwestie kan ook voor de man uit Montfoort van belang zijn.

Hechtenis geschorst

In afwachting van zijn proces is de verdachte een tijdje geleden voorwaardelijk vrijgelaten. In de rechtbank zei de man dat hij blij is dat hij weer bij zijn gezin is en voor zijn bedrijf kan zorgen. De voorzitter van de rechtbank temperde zijn positieve gevoel en gaf aan dat hij er wel rekening mee moet houden dat hij volgend jaar alsnog een gevangenisstraf krijgt.
Door het uitstel in de zaak blijft er voorlopige nog heel veel onduidelijk over de precieze verdenkingen en de rol die de verdachte volgens het OM heeft de gespeeld. Een nieuwe datum voor de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de Montfoorter wordt door de Utrechtse rechtbank eind deze maand vastgesteld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.