Li maakt kunst van de plastic bandjes die om jouw pakketje zitten: 'Afval is een inspiratiebron'

LEERSUM - Het pakje dat je thuisbezorgd krijgt zit er soms mee dicht, of tegels worden ermee bij elkaar gehouden: polyester inpakband. En daarna gaat het de kliko in. Maar niet bij Li Hulst uit Leersum. Zij maakt er met een soort breimachine kunst van.
Li maakt kunst van de plastic bandjes die om jouw pakketje zitten: 'Afval is een inspiratiebron'
Li is een van de leden van de Mooie Zooi werkgroep. Zij maken kunst van gevonden materialen. Na wat experimenteren met dopjes en wc rollen raakte Li in de ban van polyester inpakband. "Ik begon gewoon met wit en zwart. Totdat ik ze aan het verzamelen was. Overal waar ik langs fietste zag ik dat er bijvoorbeeld tegels met blauw, oranje en geel verbonden waren. En toen was ik verkocht."
Li maakt dit soort kunstwerken van plastic inpakbandjes
Li maakt dit soort kunstwerken van plastic inpakbandjes © RTV Utrecht
Li gaat regelmatig op pad om haar voorraad aan te vullen. "Ik voelde me wel een beetje een schooier. Want ik ging gewoon vragen: mag ik die slierten? En dan keken die wegwerkers soms heel verbaasd, van: wat moet die vrouw met die slierten. Maar ik vind het jammer dat het anders wordt weggegooid."
De kunstvoorwerpen van Li en de andere leden van de Mooie Zooi werkgroep zijn te zien in het Gildehuis in Leersum tot en met 2 december.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.