Roep om snelle boosterprik steeds luider: 'Animo onder ouderen is groot'

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
PROVINCIE UTRECHT - Ouderenbonden, ziekenhuisbestuurders, Kamerleden en brancheorganisaties roepen het kabinet op om ouderen versneld een boosterprik van het coronavaccin te geven.
Bewoners en personeel van verpleeghuizen kunnen niet tot december of januari wachten, waarschuwden zorgbestuurders in Nieuwsuur. Demissionair minister Hugo de Jonge zegt "te kijken" of de extra prik vervroegd kan worden.
Ook brancheverenigingen Actiz en SPOT zeggen dat de vaccins sneller bij de bewoners en het personeel van verpleeghuizen terecht moeten komen. Het aantal locaties met besmette bewoners liep de afgelopen weken snel op naar 510, 20 procent van het totale aantal verpleeghuizen.
Boosterprik in Nederland
Tachtigplussers kunnen volgens de huidige planning vanaf 6 december een extra prik krijgen om de afweer tegen het virus te verhogen. In veel andere landen, ook in Europa, gebeurt dit al een tijdje. In Nederland adviseerde de Gezondheidsraad vorige week een derde prik voor alle 60-plussers, wat minister Hugo de Jonge direct overnam. Het gaat in totaal om zo'n 4,5 miljoen mensen, Nederland heeft nog bijna 10 miljoen vaccins van Pfizer en Moderna op voorraad.
Het duurt nu allemaal te lang, vinden onder meer seniorenorganisaties KBO-PCOB in Nieuwegein en ANBO in Woerden. De planning lijkt heel "star", licht een woordvoerder van KBO-PCOB toe. "Je moet goed kijken: kan het echt niet eerder dan begin december? We zouden het liefst willen dat alle ouderen al eerder aan de beurt komen. Maar als dat organisatorisch niet lukt, kijk dan of het bijvoorbeeld in de verpleeghuizen al sneller kan. De nood lijkt daar het hoogst."
We begrijpen dat het organiseren van de prikcampagne wat voeten in de aarde heeft
Ouderenbond ANBO
"We begrijpen dat het organiseren van de prikcampagne wat voeten in de aarde heeft", zegt een woordvoerster van ANBO. "Maar als bijvoorbeeld instellingen zeggen 'we prikken zelf en we kunnen daar direct mee beginnen', dan graag. We moeten er wel voor waken dat we niet dezelfde situatie krijgen als begin dit jaar: dat in sommige instellingen een deel van de bewoners wel geprikt kon worden en een deel niet."
De animo onder ouderen voor de boosterprik is groot volgens de ouderenbond. In een peiling die ANBO eind vorige maand hield, zei ruim de helft van de ondervraagde 65-plussers dat ze graag zo snel mogelijk een derde prik willen. Nog eens 40% wil de prik ook, maar zij willen ook nog wel even wachten.
De Limburgse ziekenhuizen hebben vandaag gezamenlijk een noodkreet gericht aan de minister. "Limburg stevent af op een zorginfarct", schrijven ze. Ze vragen De Jonge om aanvullende maatregelen en "per direct te beginnen met de boosterprik voor de meest kwetsbare patiënten en alle zorgverleners in Nederland om de druk op de zorg te verminderen".

NU'91

NU'91 in Nieuwegein, de beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken, is er "niet op tegen" als de boosterprikken eerder dan 6 december worden gegeven. "Alles wat helpt, moet op dit moment worden aangegrepen. Zeker als een zorgprofessional zich veiliger voelt met een booster, is het belangrijk dat zij snel deze mogelijkheid krijgen", laat de organisatie weten.
Alles wat helpt, moet op dit moment worden aangegrepen. Zeker als een zorgprofessional zich veiliger voelt met een booster
NU'91
Boostervaccinaties zijn niet de enige oplossing, benadrukt NU'91. De organisatie zegt dat het ook nodig is om zorgmedewerkers zo veel mogelijk te helpen. "Denk daarbij aan initiatieven als Extra handen voor de zorg, maar ook aan gepensioneerde zorgmedewerkers die graag nog zouden willen bijspringen. Of aan mensen die de zorg - om welke reden dan ook - hebben verlaten, maar die nu wel tijdelijk zouden willen helpen." Zij zouden hulp moeten krijgen om bij te springen, zoals kinderopvang en behoud van toeslagen, vindt NU'91.

Medische verantwoordelijkheid

Dat niet altijd alle bewoners in één keer een inenting kunnen krijgen van dezelfde arts heeft te maken met de vraag wie de "medische verantwoordelijkheid" draagt voor welke bewoner, legt brancheorganisatie ActiZ uit. Soms ligt die verantwoordelijkheid bij de instellingsarts, maar in andere gevallen bij de huisarts. "In dat geval moet die dan dus ook bepalen of een oudere in staat is om een vaccin te ontvangen", aldus een woordvoerder.
Een factor die meespeelt is de griepprik: veel ouderen ontvangen die op dit moment en er moet minstens twee weken zitten tussen de toediening van dat vaccin en een coronaprik. De vaccinaties voor ouderen beginnen in principe op 6 december. GGD GHOR Nederland zei vorige week dat dat de snelst mogelijke optie is, om organisatorische redenen. Ouderen, bewoners van zorginstellingen zonder medische dienst en niet-mobiele thuiswonende ouderen krijgen voorrang en worden door de GGD'en geprikt. Bewoners van zorginstellingen mét medische dienst worden door de instellingsarts geprikt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.