Geen Sintintocht in Veenendaal, andere gemeenten kiezen vaak voor aangepaste vorm

VEENENDAAL/PROVINCIE UTRECHT - Komt hij of komt hij niet? Vanwege de snel oplopende coronabesmettingen en de druk op de ziekenhuizen beraden veel gemeenten zich opnieuw of de geplande Sinterklaasintochten wel door kunnen gaan. Zo maakte Veenendaal vanochtend bekend dat de geplande intocht aanstaande zaterdag niet doorgaat.
In plaats daarvan worden er kleinschalige activiteiten in het centrum georganiseerd de komende weekenden. Burgemeester Gert-Jan Kats: "We hadden met zijn allen de hoop een gezellige fysieke intocht te kunnen organiseren. Maar helaas zet de stijging van het aantal besmettingen ook in Veenendaal door."
Kats vindt daarom dat het feest niet door kan gaan. "Tijdens de Sinterklaasintocht in Veenendaal verwachten we in ons centrum honderden mensen dicht bij elkaar. Voldoende afstand houden is dan niet te garanderen en zeker niet goed te handhaven. Het organiseren van een grootse optocht is dan ook niet te verantwoorden en niet verantwoord."

Amersfoort past intocht aan

De meeste gemeenten houden de intocht in een aangepaste vorm. Zo kondigde Amersfoort vandaag aan dat de traditionele intocht in de Eemhaven niet doorgaat, in plaats daarvan rijdt Sinterklaas in een open voertuig door de stad.
Het Sint Nicolaas Comité Amersfoort vond een normale intocht onverantwoord, "gezien de oplopende besmettingen, de druk op de zorg en haatmails".
Sinterklaas in open voertuig door Amersfoort

Utrecht

De stad Utrecht had het eindfeest op het Domplein al eerder afgelast, de intocht per boot langs de grachten gaat wel gewoon door.
De plattegrond van de intocht in Utrecht
De plattegrond van de intocht in Utrecht © Gemeente Utrecht
De gemeente beaamt dat het een doorstroomevenement zonder QR-codes wordt, waarbij mensen weliswaar langs de kant kunnen staan, maar verspreid langs de route. Sinterklaas meert wel aan met zijn boot, maar de ontvangst door de burgemeester is afgezet, daar kan dit jaar geen publiek bij zijn. Aansluitend gaat de Sint te paard door de binnenstad.

Woerden

Woerden heeft al een paar weken geleden laten weten dat de intocht "zoals we die van voorgaande jaren kennen" niet door kan gaan. Normaal gesproken komen de Sint en de pieten hier ook met de boot aan, dit jaar wordt het een rondtocht door de Woerdense binnenstad vanaf 14.00 uur.
In andere plaatsen rondom Woerden wordt Sinterklaas ook verwelkomd, in Harmelen bij de Kloosterhoeve, in Kamerik zijn er een defilé en een vossenjacht en in Zegveld zal de Sint in een cabrio door het dorp gaan rijden.
Niet overal kunnen mensen naar een intocht kijken, maar in de meeste gemeenten in onze regio wel
Niet overal kunnen mensen naar een intocht kijken, maar in de meeste gemeenten in onze regio wel © Steef Bouwman

Zeist

Volgens de website van het Sinterklaascomité in Zeist gaat de geplande intocht op zaterdag 13 november bij het Slot Zeist wél gewoon door. Georganiseerd wordt een rijtoer vanaf het gemeentehuis naar het slot, alleen vallen vanwege corona de tussenstops weg en ook het eindfeest is gecanceld.

IJsselstein

Ook in IJsselstein vindt er een intocht in aangepaste vorm plaats, en wel op zaterdag, 20 november. De Sint komt met de boot rond 13.00 uur aan, via de Hollandsche Ijssel uit de richting van Nieuwegein. In verband met de richtlijnen gaat Sinterklaas niet aanmeren, maar zal zwaaiend langs alle kinderen binnen varen. Later zal hij door de stad gaan wandelen.

Bunnik

In Bunnik organiseren ondernemers de intocht aanstaande zaterdag, ook als zogenaamd doorstroomevenement, met een ontvangst bij de brug en een rondtocht over Het Slot en door de Dorpsstraat. In Odijk is er geen intocht, in Werkhoven wel, een weekje later op 20 november.

Loenen aan de Vecht

Loenen aan de Vecht heeft er vandaag voor gekozen de geplande Sinterklaasintocht niet door te laten gaan. "We hadden alles al geregeld, maar er zijn zoveel beperkingen", zegt de organisatie.
Door de huidige coronamaatregelen vindt de organisatie dat het evenement niet 'intochtwaardig' gehouden kan worden. Een struikelblok zijn daarbij ook de smalle straatjes in Loenen. "Het is onmogelijk om in de smalle straten anderhalve meter afstand te houden", zegt een lid van de organisatie.

Bunschoten-Spakenburg

Ook in Bunschoten-Spakenburg wordt er een rijtocht georganiseerd, vanaf de Eemdijk gaat hij langs alle buurten en eindigt in de muziekwijk. Kinderen kunnen een richtingspijl knutselen om de Sint de weg te wijzen.

Baarn

In Baarn is er geen intocht, maar een defilé, en wel op zaterdag, 20 november tussen 15.00 en 17.00 uur in een verlichte Pekingtuin. Voor het eerst vindt de 'intocht' in deze aangepaste vorm plaats, want ook hier worstelde de organisatie met de maatregelen rondom corona. Door het op een vaste plek te organiseren, kan Baarn voor doorstroming zorgen. Bezoekers kunnen door de tuin langs allerlei activiteiten lopen.

Utrechtse Heuvelrug

In Leersum trekt de Sint op 20 november het dorp binnen en is er een gewoon programma op het Kerkplein vanaf 14.00 uur, georganiseerd door de Oranjevereniging.
In Amerongen is er een programma op 13 november en ook in Doorn gaan de Sinterklaasfestiviteiten op 20 november door.
Ook Woudenberg past de intocht enigszins aan en heeft er een optocht van gemaakt, de Sint rijdt samen met zijn pieten een route door het dorp op zaterdag 13 november.

Vijfheerenlanden

Ook in het zuiden van onze provincie gaan de meeste intochten gewoon door. Op 13 november doet de Sint ook Leerdam aan, bezoekers die willen weten waar de intocht plaatsvindt, kunnen een livestream volgen op de Facebookpagina van Stadshart Leerdam. In Vianen is er een lange rondrit, Sinterklaas blijft in de auto zitten om afstand te kunnen houden. De pieten lopen rond en strooien met verpakte pepernoten.
Ook in Meerkerk rijdt de Sint door het dorp op 20 november. En Lexmond maakt er een verrassing van: kinderen die willen weten of hij nou echt nog met de pakjesboot aankomt, zijn gevraagd om op de fiets te komen zodat de intocht een bewegend evenement kan worden en niemand een QR-code hoeft te laten zien.
Ook in Ameide en Tienhoven is er op 20 november een rondrit van Sinterklaas.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.