Utrechtse ziekenhuizen zien forse toename coronapatiënten: 'Ook zware operaties uitgesteld'

© ANP
UTRECHT - Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen in de provincie Utrecht is sinds vrijdag met bijna 40 procent gestegen. "Het is een sterke toename en dat betekent dat we opnieuw andere zorg moeten afschalen en ons moeten voorbereiden op een verdere toestroom van coronapatiënten", zegt een woordvoerder van het UMC Utrecht.
In het UMC Utrecht, Diakonessenhuis, Sint Antonius en Meander Medisch Centrum lagen gisteren in totaal 117 mensen met covid. Vrijdag waren dat er 84. Op de intensive cares lagen 20 coronapatiënten en op de verpleegafdelingen 97. Het totaal is lager dan vorig jaar rond deze tijd (175), maar de gevolgen zijn groot. Patiënten die wachten op een behandeling of operatie krijgen te horen dat het toch niet doorgaat.
Bij het afschalen wordt in eerste instantie gekeken naar uitstelbare zorg. "Deze patiënten worden gebeld door de ziekenhuizen zelf. Als er niet gebeld is, gaat de operatie of behandeling gewoon door", zegt de woordvoerder van het UMC Utrecht. Hij benadrukt dat inmiddels ook zwaardere ingrepen uitgesteld worden. "Het gaat dan echt om ingewikkelde operaties op de afdelingen cardiologie, oncologie en orthopedie. Dat is ongelooflijk vervelend voor patiënten."

Speciale corona-afdeling is terug

In het UMC Utrecht is sinds maandag ook weer de speciale cohortafdeling op de intensive care ingericht en in de kliniek staat een speciale corona-afdeling standby. "We proberen zo goed als we kunnen de roosters te vullen en we kijken net als in de eerste golf of er tijdelijk ondersteunend personeel beschikbaar is via de zogenoemde coronabanen."
De Limburgse ziekenhuizen lieten gisteren weten dat ze te maken hebben met "een zorginfarct" en "code zwart op lokaal niveau", waarbij ze geen nieuwe coronapatiënten meer kunnen opnemen. De ziekenhuizen waarschuwden dat dit binnenkort ook in andere delen van Nederland zal gebeuren. Ze riepen het kabinet in een brief op om haast te maken met het toedienen van de boosterprik aan zorgpersoneel en kwetsbare groepen.
In de provincie Utrecht is geen sprake van code zwart. De ziekenhuizen verwachten de komende tijd nog wel heel wat coronapatiënten op te moeten nemen. "We kunnen het nog samen aan, maar de druk is groot", zegt de woordvoerder van het UMC. De Utrechtse ziekenhuizen doen geen gezamenlijke oproep aan het kabinet om haast te maken met de derde inenting. "Maar ook voor ons is het natuurlijk belangrijk dat het zorgpersoneel en kwetsbaren zo snel mogelijk worden voorzien van die prik."

Patiëntenspreiding

Er worden volgens de Limburgse ziekenhuizen slechts heel spaarzaam patiënten buiten hun regio geplaatst. Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), zei op NPO Radio 1 dat de afgelopen dagen telkens tussen de tien en twintig mensen per dag zijn verplaatst. Dat spreiden "kan absoluut beter", aldus Kuipers, die verder liet weten dat ook in de regio Zwolle de druk op de ziekenhuizen erg hoog is.
Ziekenhuizen moeten gezamenlijk zorgen dat er genoeg plek is om coronapatiënten op te kunnen vangen, liet demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) weten in reactie op de situatie in Limburg. Hij wees erop dat in het opschalingsplan staat dat alle ziekenhuizen "hun deel moeten nemen van het aantal patiënten dat er is". Dat betekent dat mensen naar ziekenhuizen worden gebracht in regio's waar het minder druk is. "Als de ziekenhuizen beter zouden spreiden, dan zou er meer ruimte moeten komen voor coronapatiënten." Ook moet het op- en afschalen van zorg beter worden gecoördineerd, zei De Jonge.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.