SP doet in Nieuwegein niet mee aan verkiezingen: 'We zetten niet zomaar iedereen op de lijst'

© RTV Utrecht
NIEUWEGEIN - De SP doet in Nieuwegein niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. De partij heeft dat maandag besloten op een ledenvergadering.
Volgens de huidige fractieleider Frank van den Heuvel gingen aan de beslissing uitgebreide gesprekken met de achterban vooraf. ''De ultieme conclusie is dat we niet met een stevige fractie mee kunnen doen aan een raadsverkiezing. We hebben onvoldoende belangstelling van mensen die in de raad willen en bij de SP werkt het niet zo dat we iedereen maar op de lijst zetten.''
De SP heeft de afgelopen periode ook de conclusie getrokken dat de gemeenteraad maar een beperkte invloed heeft. ''De macht van de raad is de afgelopen decennia ondergraven. Alles is complex, indirect en stroperig gemaakt.'' Zo heeft de raad geen controle over organisaties als de omgevingsdienst en de RMN die het vuil ophaalt.
Een definitief einde betekent de beslissing niet, benadrukt Van den Heuvel. De partij, die nu drie zetels heeft, hoopt over vier of acht jaar weer een volwaardige lijst te hebben. ''Het is niet zo dat de SP ophoudt te bestaan als we geen raadsleden leveren. Ons hart ligt buiten de raad en niet alleen in het parlement.'' De 'partij richt zich daarom de komende tijd in Nieuwegein op actie in de straat en in de buurt.
Ook in Utrecht staat deelname van de SP in maart op losse schroeven. Dat heeft te maken met de positie van kandidaat-lijsttrekker Floris Boudens, die door de landelijke partij geroyeerd is als lid.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.