Instellingen

Gevangenis Nieuwegein neemt maatregelen na coronabesmettingen onder medewerkers

© PI Nieuwegein
NIEUWEGEIN - De Penitentiaire Inrichting in Nieuwegein neemt voorzorgsmaatregelen nadat een aantal medewerkers positief is getest op het coronavirus. Om hoeveel besmettingen het precies gaat, is niet bekendgemaakt. Op dit moment zijn er geen gedetineerden die positief zijn getest op corona.
Uit voorzorg blijven gevangenen van twee afdelingen in hun eigen compartiment. "Ze zijn niet op hun cel of in quarantaine geplaatst", laat een woordvoerder aan RTV Utrecht weten. De twee afdelingen mogen tijdelijk ook geen bezoek ontvangen, maar dat wordt later gecompenseerd. Een bezoekje van bijvoorbeeld de advocaat blijft wel mogelijk.
Gedetineerden worden volgende week maandag getest. "Aan de hand van die situatie kan er gericht en in overleg met de GGD gehandeld worden", aldus de woordvoerder. "Vooralsnog is er geen corona binnen. Dat willen we graag zo houden. De voorzorgsmaatregelen zijn niet fijn, maar worden genomen voor de gezondheid van iedereen en om erger te voorkomen", aldus directielid Caroline Oosterboer in een schriftelijke reactie.
Enkele gedetineerden melden aan RTV Utrecht dat zij wel degelijk in hun cel moeten blijven en dat er dus sprake is van een quarantaine. Ook zegt een van hen dat hij zijn advocaat niet mag ontvangen.
Een medewerker van de gevangenis laat via een woordvoerder weten: "Het liefst laten we de gedetineerden een volledig dagprogramma draaien, maar we willen geen enkel risico lopen voor medewerkers en gedetineerden. Als de gezondheidssituatie daar om vraagt, laat het ons geen keuze om compartimenten in te bouwen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.