Glasvezelbedrijf vergoedt bomenschade De Meern, graafwerk onder strikte voorwaarden hervat

© RTV Utrecht
DE MEERN - Glasvezelbedrijf Open Dutch Fiber (ODF) gaat alle bomenschade vergoeden die is aangericht bij graafwerkzaamheden in De Meern. Het werk wordt deze week onder strikte voorwaarden hervat. Dat meldt wethouder Kees Diepeveen in een brief aan de gemeenteraad.
Zeven instabiele berken in De Meern zijn inmiddels gekapt omdat de aannemer van ODF cruciale wortels heeft vernield ondanks waarschuwingen van een toezichthouder. Mogelijk sneuvelen er nog meer bomen. Bij 208 exemplaren wordt nog onderzoek gedaan, 107 daarvan lopen meer risico op instabiliteit. Het streven is het onderzoek volgende week af te ronden.
ODF heeft de gemeente schriftelijk gemeld dat zij als opdrachtgever de aansprakelijkheid aanvaardt voor de door de aannemer veroorzaakte schade. Het glasvezelbedrijf vergoedt de kosten van het onderzoek en de kosten voor het behouden of vervangen van bomen. Wethouder Diepeveen meldt verder dat er nog meerdere mensen gehoord en verhoord worden over het bomendebacle. "Zodra het proces-verbaal is afgerond wordt het overgedragen aan het Openbaar Ministerie."

Strikte voorwaarden

De stilgelegde glasvezelaanleg in De Meern wordt deze week hervat. ODF gaat zelf extra toezicht houden en steekproeven doen. Het bedrijf heeft een bomenexpert in de arm genomen om de aannemer te adviseren. Verder zal het glasvezelbedrijf gegraven geulen gaan fotograferen. Deze foto's worden dagelijks met de gemeente gedeeld en beoordeeld door de inspecteur van ODF. Met de aannemer is afgesproken dat de werknemers een verplichte bomentraining moeten volgen voordat ze aan het werk gaan.
Onder dezelfde voorwaarden zal de aanleg van glasvezel in de Utrechtse Zeeheldenbuurt worden gestart, aldus de wethouder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.