Sinterklaasintocht in Utrecht gaat niet door vanwege corona

Archief.
Archief. © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
UTRECHT - De geplande centrale intocht van Sinterklaas in Utrecht op zondag 14 november gaat niet door. Organisator Stichting Stadsontspanning heeft aan de gemeente laten weten de intocht niet langer op zich te willen nemen door de opleving van het coronavirus.
Dat was een ontzettend zwaar besluit om te nemen, zegt Bert Buizert van de organisatie. "We hebben gisteravond met de twintig coördinatoren die hier het hele jaar druk mee zijn ook een traantje geplengd. Ook met de kinderen die hier naar uitkeken in gedachten. Het is voor iedereen een beroerde situatie."
Maar het veilig organiseren van de intocht, gaat volgens hem simpelweg niet. "We hebben nog nagedacht over een heel korte intocht", zegt hij. "Maar uiteindelijk gaat het om de vraag of wij als organiserend comité de verantwoordelijkheid kunnen en willen dragen om een grote hoeveelheid mensen bij elkaar te brengen."

Geen alternatief

De gemeente noemt het besluit in een reactie "enorm jammer", maar zegt ook de zorgen over het oplopende aantal coronabesmettingen te delen. "Door de korte termijn die resteert tot de centrale intocht is er voor de gemeente geen optie meer om een alternatief te zoeken", laat de gemeente weten.
"Het niet doorgaan van de intocht is een grote domper voor veel kinderen, hun ouders en de betrokken vrijwilligers die dit jaar wederom niet de kans krijgen Sinterklaas tijdens een centrale intocht in onze stad te ontvangen."

Intocht al aangepast

Naar aanleiding van de geldende coronamaatregelen was de opzet van de centrale intocht al aangepast, zonder openbare ontvangst bij de Weerdsluis en afsluitend evenement op het Domplein, maar met een rijtocht door de stad.
Burgemeester Sharon Dijksma had eerder al aangegeven dat van een centrale intocht in Utrecht waarbij om een coronatoegangsbewijs wordt gevraagd, geen sprake kon zijn. Ze wilde iedereen de mogelijkheid geven om de Sint te begroeten.
De intochten van Sinterklaas in verschillende Utrechtse wijken op 13 en 20 november worden door andere partijen georganiseerd. Voor zover nu bekend gaan die intochten wel door.

Ook elders intochten afgelast of aangepast

Vanwege de snel oplopende coronabesmettingen en de druk op ziekenhuizen, werd de Sinterklaasintocht in Veenendaal gisteren ook al afgelast. In plaats daarvan komen er kleinschalige activiteiten in het centrum.
In Amersfoort gaat de traditionele intocht in de Eemhaven niet door. In plaats daarvan rijdt Sinterklaas in een open voertuig door de stad.
Bert Buizert organiseert de intocht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.