Bordenchaos voor (snor)fietsers in Utrecht

UTRECHT - Fietsers en snorfietsers in Utrecht hebben het niet makkelijk, door veel verschillende verkeersborden en onderborden is het niet altijd duidelijk of een snorfiets wel of niet mag doorrijden. De VVD in Utrecht wil opheldering van de wethouder.
De verschillende borden roepen veel vragen op bij weggebruikers
De verschillende borden roepen veel vragen op bij weggebruikers © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Sinds 30 september van dit jaar moeten snorfietsers op een aantal wegen in de stad Utrecht op de rijbaan rijden en mogen niet meer op het fietspad. Ook zijn ze verplicht om een helm te dragen. Volgens de gemeente is er goed over de verandering nagedacht en zijn de nodige acties ondernomen. Op de eigen website schrijft de gemeente: "Zo hebben we iedereen zo goed mogelijk voorbereid: We hebben gezorgd voor duidelijke borden en blauwe markeringen op de weg."

Onduidelijke borden

Maar wie goed oplet in de stad ziet een veelheid aan verkeersborden die vragen oproepen, vaak komt dat door de onderborden. Zo staat er op de Koningin Wilhelminalaan een bord dat aangeeft dat de weg doodloopt, met uitzondering voor fietsers. De vraag is of dat ook geldt voor snorfietsen. Het projectteam van de gemeente Utrecht, dat gaat over de snorfiets op de rijbaan, blijft het antwoord schuldig. "Die weg ligt buiten ons plangebied."
En nu zien we de verwarring in de praktijk.
Marijn de Pagter (VVD-fractievoorzitter)
Ook de Dafne Schippersbrug en een nabijgelegen voetpad bovenop de Leidse Rijntunnel liggen buiten het plangebied. Bij de brug staat een langwerpig bord 'fietspad', dat is een zogenoemd onverplicht fietspad, het onderbord geeft aan dat je er met de brommer niet op mag, maar mag de snorfiets dat dan wel? Een paar honderd meter verder is een aansluitend stuk asfalt. Daar komt de snorfietser een bord 'voetpad' tegen, volgens het onderbord mogen fietsen daar wel rijden, maar snorfietsen weer niet.
Volgens de gemeente kennen en begrijpen de meeste mensen de bebording wel
Volgens de gemeente kennen en begrijpen de meeste mensen de bebording wel © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
De afdeling mobiliteit van de gemeente heeft wel antwoorden op onze vragen. "We gebruiken in Utrecht alleen officiële verkeersborden die landelijk zijn afgesproken in de Wegenverkeerswet", laat een woordvoerder weten. "Voor de maatregelen voor de snorfiets op de rijbaan is afgesproken om deze juridisch te regelen met het bord '(snor)fietspad' en het onderbord 'snorfiets niet toegestaan'. Hier is (nog) geen apart bord voor." Dus volgens de Utrechtse onderborden is een snorfiets op een officieel snorfietspad niet welkom.

Opheldering

De VVD verbaast zich over de wirwar aan borden rond de fiets en de snorfiets. "We waren er al bang voor dat deze verwarring zou ontstaan, toen het college besloot de snorfiets naar de rijbaan te verwijzen", zegt fractievoorzitter Marijn de Pagter. "En nu zien we de verwarring in de praktijk." De partij gaat de wethouder schriftelijk om opheldering vragen.
De meeste weggebruikers kennen en begrijpen de bebording
De afdeling mobiliteit van de gemeente Utrecht
De afdeling mobiliteit vindt niet dat er sprake is van verwarring. "De meeste weggebruikers kennen en begrijpen de bebording. Als wij signalen binnenkrijgen dat bebording onduidelijk is, gaan we de situatie bekijken en passen waar nodig de bebording aan."

Fietsstraat

Dat aanpassen gaat de gemeente niet doen op de Kanaalweg nabij De Munt. Ook die situatie is verwarrend. Daar is een zogenoemde fietsstraat aangelegd, waarbij de auto te gast is. Echter op dezelfde paal zit een bord dat auto's en motorfietsen verboden zijn. Elders in de stad is een vergelijkbare situatie simpeler opgelost, daar staat een bord geslotenverklaring voor alle voertuigen, met daaronder een bord dat aangeeft dat dit niet geldt voor fietsers en brommers.
Op de Overste den Oudenlaan vind je een grappige situatie, daar eindigt een verplicht fietspad volgens het bord, om twee meter verder, toch weer fietspad te worden. Daar blijkt geen sprake van onduidelijkheid, maar van vandalisme. De gemeente: "Het blijkt dat het bord met fietspad en twee pijlen verkeerd om staat. Mogelijk heeft iemand deze omgedraaid."
Hoe zit het nou? Deze bord op de Overste den Oudenlaan roepen veel vragen op bij voorbijgangers
Hoe zit het nou? Deze bord op de Overste den Oudenlaan roepen veel vragen op bij voorbijgangers © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
En hoe zit het nou met die doodlopende weg, met het fietsje er onder? De gemeente: "Dit onderbord betekent: uitgezonderd (snor)fietsers. Hieronder vallen (elektrische) fietsen en snorfietsen, maar dus bijvoorbeeld geen bromfietsen." Dus de snorfietser mag hier wel door. Dat geldt niet voor de Dafne Schippersbrug: "Dit is een onverplicht fietspad. Het onverplichte fietspad mag je als fietser gebruiken. Brom- en snorfietsers mogen geen gebruik maken van dit fietspad." Snapt u het nog?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.