14 klimaatactivisten gearresteerd na urenlange bezetting pensioenkantoor in Zeist

© Jaap van den Berg
ZEIST - De politie heeft veertien klimaatactivisten gearresteerd die sinds vanmorgen de lobby van het hoofdkantoor van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) in Zeist bezetten. Het gaat om mensen van Christian Climate Action Nederland en Extinction Rebellion. Ze willen dat het pensioenfonds alle fossiele beleggingen terugtrekt.
De politie vorderde de activisten om te vertrekken, maar dat weigerden ze. Volgens de politie zijn rond 17.20 uur zo'n veertien bezetters aangehouden voor huisvredebreuk. Een aantal andere activisten vertrok vrijwillig.
Een groep van zo'n twintig personen bezette het kantoor vanmorgen. Volgens de activisten zaten daar ook vijf dominees bij. "Het geld van mensen die werken in de zorg wordt door hun pensioenfonds geïnvesteerd in de verwoesting van de aarde", zei woordvoerder Rozemarijn van 't Einde, geestelijk verzorger en pensioendeelnemer bij PFZW.
"Je wilt met je werk bijdragen aan een betere wereld en draagt tegelijkertijd via je pensioenfonds ongewild bij aan hongersnoden, overstromingen en klimaatgerelateerde conflicten", vervolgde ze. Ze hoopt met de actie dat PFZW het voorbeeld van pensioenfonds ABP volgt. Dat gaf eerder, ook na druk van activisten, aan met fossiele beleggingen te stoppen.
Van 't Einde zei eerder vandaag dat de activisten blijven zitten totdat het pensioenfonds hun eis heeft ingewilligd. "We hebben een tent mee en er zijn bankjes waar we op kunnen slapen. Ze hebben ons al voorzien van drinken", sprak ze.
Radio M sprak een van de actievoerders na afloop van de bezetting

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.