Instellingen

GGD regio Utrecht klaar voor de boosterprik

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - De GGD regio Utrecht zegt klaar te zijn voor het geven van de boosterprik aan ouderen, maar start niet voordat er vanuit Den Haag toestemming is gegeven. "We kunnen in principe morgen beginnen", zegt vaccinatiemanager Maaike Schaap tegen de NOS.
De start van de derde vaccinatieronde voor 80-plussers staat gepland op 6 december en in januari zijn de 60- tot 80-jarigen aan de beurt. Intussen wordt de roep om eerder te beginnen steeds luider nu de besmettingen snel toenemen en het weer te druk in de ziekenhuizen wordt. Ook is er verbazing dat andere landen binnen en buiten Europa al een tijd bezig zijn met het toedienen van de boosterprik.
Boosterprik?
In totaal zijn er ongeveer 837.000 ouderen die een boosterprik zouden kunnen krijgen. Daarnaast komen ongeveer 700.000 zorgmedewerkers in aanmerking voor de extra inenting, maar zij worden vooralsnog op eigen locaties gevaccineerd, dus buiten de GGD om.

De mensen om wie het gaat, moeten een uitnodiging hiervoor krijgen, zoals ook bij de eerste prikken. Die brief komt van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Bij de boosterprik krijgen de mensen het vaccin van Pfizer/ BioNTech of dat van Moderna, ook als ze eerder een ander middel hadden gekregen.

Tussen de tweede prik en de boosterprik moet enkele maanden tijd zitten. Als de tweede prik korter geleden was, komt die persoon nog niet in aanmerking. Bovendien moet er twee weken zitten tussen de boosterprik en de griepprik, die in deze maanden wordt gegeven.

Intussen is alles zo goed als klaar in Utrecht voor ouderen die mobiel zijn en zelf naar een priklocatie kunnen komen. De GGD regio Utrecht denkt overmorgen te kunnen beginnen met het bezoeken van verpleeghuizen en immobiele ouderen die thuis wonen. "We kijken naar: welke locaties hebben we daarvoor nodig? Welk personeel hebben we daarvoor nodig? En is alles facilitair in orde om de groep die eraan komt, goed te kunnen ontvangen?", zegt vaccinatiemanager Schaap.

Verzoeken

Er komen nu al verzoeken van mensen binnen bij GGD regio Utrecht voor een boosterprik. "Dat doen we niet. We moeten ons houden aan de regels en richtlijnen die worden gesteld door het ministerie en het RIVM. Dus we moeten die mensen teleurstellen", aldus Schaap.
De regionale gezondheidsdiensten hebben alles klaarstaan voor de boosterprikken, reageert een woordvoerder van de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland. "We hebben de vaccinatielocaties, we hebben de vaccins en we hebben de mensen. In theorie kunnen we snel beginnen. Maar achter de schermen moeten er nog dingen worden geregeld. Die voorbereidingen zijn in volle gang."

Minister

Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft eerder gezegd dat de boostervaccinatiecampagne voorbereiding vergt. Het gaat daarbij om het uitnodigen van mensen en alles klaarzetten in de zorginstellingen. Ook moet er voldoende personeel zijn om te prikken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.