Ridouan T. na aanhouding van zijn advocaat onterecht in beperkingen

© Nieuwsuur
VIANEN - Aan de detentie van Ridouan T. zijn na de aanhouding van zijn advocaat en neef Youssef T. onterecht beperkingen opgelegd. De maatregel had geen wettelijke grondslag, oordeelt de rechtbank in Amsterdam. De rechtbank verklaart T.'s bezwaarschrift gegrond, omdat hij in deze zaak niet is aangehouden.
Door de opgelegde beperkingen mocht de vermeend topcrimineel uit Vianen twee weken lang met niemand anders contact hebben dan met zijn advocaat Inez Weski en geen gebruik maken van internet, televisie en andere gegevensdragers. Ook zijn andere advocaten kregen geen toegang tot hem.
Advocaat Youssef T. uit Maarssen werd 8 oktober opgepakt in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar hij bij de hoofdverdachte in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo op bezoek was. Hij zou onder meer betrokken zijn geweest bij plannen voor een gewelddadige uitbraak of bevrijding van T. uit de EBI. Justitie beschuldigt hem er ook van dat hij heeft behoord tot de veronderstelde misdaadorganisatie van T., die wordt verdacht van betrokkenheid bij liquidaties in onder meer Utrecht en IJsselstein.
Op de dag van de aanhouding in de EBI werd Ridouan T. te kennen gegeven dat hij met niemand anders dan Weski contact kon hebben. Daarbij is hem niet verteld waarvan hij werd verdacht.
Hij is in het onderzoek naar zijn neef niet aangehouden. Dat is volgens de rechtbank wel vereist bij verdachten die geen contact met de buitenwereld mogen hebben. Van deze eis kan alleen worden afgeweken in geval van een acute noodzaak, maar daar is volgens de rechtbank geen sprake van aangezien het Openbaar Ministerie de aanhouding van de advocaat grondig had voorbereid.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.