Instellingen

Landgoedeigenaar en omwonenden ruziën bij rechter over afsluiting pad in Driebergen

DRIEBERGEN-RIJSENBURG - De rechter beslist over twee weken of het afgesloten pad langs Landgoed Dennenburg in Driebergen weer open gaat. Al maanden staat er een hek zodat omwonenden er niet meer langs kunnen. Het werd al een 'bastion' genoemd, is vergeleken met de Berlijnse muur en houdt de gemoederen in Driebergen al geruime tijd bezig. Vandaag kwamen voor- en tegenstanders van het afgesloten pad langs de Engweg elkaar tegen in de rechtbank.
Landgoedeigenaar en omwonenden ruziën bij rechter over afsluiting pad in Driebergen
Het pad is formeel het eigendom van Maik Willems die op Landgoed Dennenburg woont. Eind mei is voor hem de maat vol: hij zegt last te hebben van toenemende criminele activiteiten op het pad aan de zuidwestkant van zijn 18 hectare grote tuin en besluit het hek rondom zijn landgoed te verplaatsen. Daardoor wordt een pad dat al meer dan 150 jaar in gebruik is, afgesloten voor omwonenden.
In de rechtszaal zit een vijftal vertegenwoordigers van die bewoners, Marcel van den Elst doet het woord. "Je ziet hier vijf mensen van de bewonersvereniging en van het burgerinitiatief, maar er kijken thuis online meer dan honderd mensen mee met deze rechtszaak en meer dan 1200 mensen hebben onze petitie om het pad weer open te krijgen, getekend."
Omwonenden willen nog steeds dat het hek zo gauw mogelijk weg gaat
Omwonenden willen nog steeds dat het hek zo gauw mogelijk weg gaat © Ulrike Nagel / RTV Utrecht
Alle partijen nemen naast elkaar plaats in de rechtbank vanochtend en brengen om en om hun argumenten voor. De rechter geeft het woord rustig aan de gemeente, aan de bewoners en aan de eigenaar van het pad, Maik Willems. De onveiligheid is voor hem het belangrijkst. "Ik heb hier berichten van de wijkagent op mijn telefoon dat er weer een incident is geweest met het helen van scooters." Ook een juridisch medewerker van de gemeente Utrechtse Heuvelrug is aanwezig. "Wij hebben ook contact met de politie, wij vangen deze signalen niet op."
Bewoners en de gemeente willen dat het hek dat er nu nog steeds staat, zo snel mogelijk weg gaat. In augustus bepaalde de gemeente na een onderzoek dat het pad wel degelijk een openbare weg is en dus weer toegankelijk moet worden voor iedereen en legde de eigenaar een dwangsom op. Daar wil de eigenaar van af en hij wil dat het hek blijft waar het is. De rechter legt Maik Willems dezelfde vraag voor die ook de bewoners hebben: "Zijn er bepaalde voorwaarden denkbaar waaronder u akkoord zou gaan met het weghalen van het hek?" "Nee.", is het antwoord van de heer Willems.
In het rood het afgesloten pad, in het blauw de omweg die je moet nemen
In het rood het afgesloten pad, in het blauw de omweg die je moet nemen © RTV Utrecht
Omwonenden hebben fotomateriaal dat duidelijk moet maken dat dit pad altijd al begaanbaar is geweest voor publiek, los van wie er op het Landgoed woonde. En de advocaten van de eigenaar hebben foto's ingeleverd bij de rechter die moeten bewijzen dat de toegang ook al eerder verboden was. Maar liefst één uur lang gaat het over de borden met 'verboden toegang' en of die er wel of niet stonden.
Een lastige zaak dus, waarin het woord van de eigenaar staat tegen het woord van de bewoners en de gemeente. Na afloop wil alleen Marcel van den Elst namens de bewoners iets zeggen. "Ik vond het een hele professionele zitting, ik was onder de indruk hoe goed iedereen zich heeft ingelezen en welke vragen de rechter stelde, dit was mijn eerste rechtszaak die ik heb meegemaakt. De heer Willems vond ik wel een beetje laatdunkend. Juridisch gezien kan ik er weinig over zeggen, we moeten maar zien hoeveel hout het snijdt."
De voorzieningenrechter moet nu alle argumenten, fotobewijzen en getuigenverklaringen nog eens doornemen en kan dan over twee weken een uitspraak doen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.