Ook Maarssen en Breukelen schrappen intocht Sinterklaas: 'Heel pijnlijke beslissing'

© RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
MAARSSEN/BREUKELEN - De Sinterklaasintochten in Maarssen en Breukelen gaan dit jaar niet door vanwege de vele coronabesmettingen. Dat hebben de organisatiecomités besloten na overleg met de gemeente Stichtse Vecht. Eerder maakten ook Utrecht en Veenendaal bekend dat de intocht wordt afgelast. Andere gemeenten passen het programma aan.
Sinterklaas zou aanstaande zaterdag de gracht van Maarssen-dorp komen binnenvaren. Vorige week zei de organisatie nog dat het feest in aangepaste vorm zou doorgaan. Maar daar komt de organisatie nu van terug. Ook de intocht in Breukelen stond gepland voor aanstaande zaterdag.
'Meneer Rutte had moeten zeggen: we kunnen nu even geen intochten doen.'
De organisatiecomités en de gemeente noemen het een 'heel pijnlijke beslissing'. Omdat Utrecht besloot de intocht te schrappen, was er de vrees dat er meer publiek zou komen naar Maarssen en Breukelen. Anderhalve meter garanderen is dan heel moeilijk, zegt woordvoerder Arjan Kroon. "Dat heeft zeker meegespeeld in de overweging, al is het niet de enige reden."
Premier Rutte had gewoon op de persconferentie moeten zeggen: 'intochten moeten we niet doen'
Arjan Kroon
Kroon was er woensdagochtend nog van overtuigd dat de intochten in Maarssen en Breukelen zouden doorgaan. Maar na lang overleg met de gemeente is toch anders besloten. Kroon vindt het jammer dat de landelijke overheid één lijn trekt voor alle intochten. "Het zijn vaak de organisaties die dan maar moeten beslissen. In Stichtse Vecht is dat gelukkig in goed overleg met de gemeente gegaan. Maar premier Rutte had gewoon op de persconferentie moeten zeggen: 'intochten moeten we niet doen'."

Utrecht, Amersfoort en Veenendaal

Vanochtend werd bekend dat de centrale intocht in de stad Utrecht ook niet doorgaat. Wel staan er nog enkele kleinere intochten in Utrechtse wijken op het programma. Voor zover nu bekend gaan die intochten wel door.
Vanwege de coronasituatie werd de Sinterklaasintocht in Veenendaal gisteren ook al afgelast. In plaats daarvan komen er kleinschalige activiteiten in het centrum. In Amersfoort gaat de traditionele intocht in de Eemhaven niet door. In plaats daarvan rijdt Sinterklaas in een open voertuig door de stad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.