Gemeenten willen af van verfoeide bladblazer, maar (bijna) niemand voegt daad bij het woord

PROVINCIE UTRECHT - Loeiende motoren en stank van een dot uitstootgassen. De jaarlijkse herfstopruimwerkzaamheden van de gemeentelijke groen- en plantsoendiensten is een ergernis voor menig provinciegenoot. Veel Utrechtse gemeenten willen graag overstappen van benzineblazers naar een elektrische variant. Dat betekent namelijk minder uitstoot en minder lawaai. Maar op één gemeente na, doet nog niemand dat.
Gemeenten willen af van bladblazer, maar (bijna) niemand voegt daad bij het woord
Dat de praktijk weerbarstig is, blijkt in Soest. Op de gemeentelijke website wordt de overstap naar elektrische bladblazers genoemd onder het kopje "Dit doen wij aan CO2-reductie". Tot haar schrik moet een woordvoerder van de gemeente bekennen dat dit niet het geval is. "Het staat er als voorbeeld", zegt ze. "Voor de bladblazers is eigenlijk nog geen goed elektrisch alternatief voorhanden." De gemeente is wel trots op de elektrische betonslijper.
Ook de Amersfoortse wethouder Kees Kraanen zegt nog geen goed alternatief te hebben voor de fossiele brandstofblazers. "Wel laten we zoveel mogelijk elektrische bladblazers gebruiken en laten we steeds meer bladeren in het (bos)plantsoen liggen tot een meter van de verharding, anders waait het direct weer op."
Ton van den Brink is domeinbeheerder groen in De Bilt. Vooral in Bilthoven Noord is het bladerdek zwaar. "We krijgen in deze gemeente ruim 200 ton aan blad te verwerken, dat ligt dan vijftien centimeter hoog in de berm." Harken is geen optie, wil Van den Brink maar zeggen. En elektrisch blazen ook niet. "Het speelt in alle gemeenten, het is een issue."
In 2018 was een storm niet genoeg om een bladblazer in de Utrechtse Heuvelrug van zijn werk te houden.
In 2018 was een storm niet genoeg om een bladblazer in de Utrechtse Heuvelrug van zijn werk te houden. © Fred den Hertog, Twitter
Er zijn wel eens meldingen van overlast in De Bilt, over herrie en stank. Maar voorlopig blijven benzinemotors onmisbaar voor de groendienst. "Het lichte werk lukt nog wel met een elektrische blazer", zegt Van den Brink. Denk aan een stoepje, met wat onkruid en los blad her en der. Hij vergelijkt de blazer met de elektrische auto. "Het is in ontwikkeling. Net als met auto's. Je kan wel een stukje rijden, maar minder ver." Nee, op dit moment zijn er nog geen volwaardige vervangers en Van den Brink houdt het nauwgezet in de gaten. "De volgende stap wordt zeker elektrisch, ik verwacht dat binnen twee jaar."

Utrecht blaast de toekomst in

Twee jaar? Dat gaat de gemeente Utrecht niet snel genoeg. Vanaf februari 2022 laat de gemeente de benzinebladblazer zoveel mogelijk links liggen. Behalve de stank en het lawaai zijn de door benzine aangedreven bladerföhns ook nog verantwoordelijk voor schade aan de leefomgeving van insecten, spinnen en wormen. Genoeg redenen voor Utrecht om toe te werken naar een nieuwe werkwijze voor het opruimen van blad.
En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Laat gewoon eens wat bladeren liggen waar het kan, dat is goed voor het klimaat en de biodiversiteit. En de gemeente gaat pionieren op bladverwerkingsgebied: er komt een proef met mulchen. "Bij mulchen wordt het blad machinaal versnipperd, wat het natuurlijke verteringsproces versnelt", legt Diepeveen uit. "Het versnipperde blad kan dan blijven liggen en dient als organische meststof en nestlocatie. Deze methode is vooral interessant op locaties waar veel blad ligt dat slecht verteert en leidt tot verstikking."
Maar belangrijkste stap is de vergrote inzet van elektrische blazers in de hoofdstad van de provincie. Om tot "volledige uitfasering" van de benzineblazer te komen zijn medewerkers van de gemeente al gestart met een onderzoek naar de markt van de elektrische bladblazer. "Blaaskracht, ergonomie, plaatsing en zwaarte van het accupakket zijn hierbij belangrijk factoren", aldus Diepeveen. Bovendien komen er in januari 2022 nieuwe modellen op de markt, met een flinke stoot extra blaaskracht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.