Leger assisteert mogelijk bij Marengo-proces om Utrechtse politie te ontlasten

Beveiligers bij de rechtbank tijdens een eerder Marengo-proces.
Beveiligers bij de rechtbank tijdens een eerder Marengo-proces. © RTV Utrecht / Riks Ozinga
PROVINCIE UTRECHT - Het leger is mogelijk nodig om te beveiliging te regelen bij het Marengo-strafproces tegen onder anderen Ridouan T. De beveiliging legt zware druk op de politie van vooral Midden-Nederland, die daardoor onvoldoende capaciteit overhoudt voor de 'reguliere' taken.
Volgens de NOS is het kabinet in gesprek met justitie, politie en betrokken burgemeesters. De beveiliging rond Marengo wordt de grootste ooit genoemd. Er zouden elke procesdag zeker honderden, volgens sommige bronnen tot wel zevenhonderd, agenten nodig zijn. Dat terwijl de politie kampt met personeelstekort.
Het Marengo-proces is in De Bunker, de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Er gaan stemmen op om het te verplaatsen naar het Justitieel Complex Schiphol, dat makkelijker te beveiligen zou zijn.
De strafprocessen tegen georganiseerde criminaliteit vergen veel beveiliging. Het gaat om bewaking van gerechtsgebouwen, transporten van verdachten en beveiliging van advocaten, rechters, officieren van justitie en getuigen. De kans op gewelddadige ontsnappingspogingen is groot, schrijft de NOS. Dus overweegt het kabinet de hulp in te roepen van de marechaussee, maar ook van 'gewone' militairen.

Marengo-proces

In het Marengo-proces staan naast Ridouan T. uit Vianen nog zestien andere verdachten terecht. Zij worden verdacht van meerdere moorden en pogingen tot moord. Ridouan T. en Saïd R. worden verdacht van leidinggeven aan de criminele organisatie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.