Stuk staal gooide waarschijnlijk roet in het eten bij Operatie Lekbrug

Dit stuk staal werd woensdagavond door Rijkswaterstaat uit het water gevist.
Dit stuk staal werd woensdagavond door Rijkswaterstaat uit het water gevist. © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
PROVINCIE UTRECHT - Een groot stuk staal is waarschijnlijk de reden dat de Lekbrug afgelopen weekend toch niet verwijderd kon worden. Het uitvaren van de 'IJzeren Dame' kon toen niet doorgaan door een kapotte lierkabel. Woensdagavond voerde Rijkswaterstaat sonaronderzoek uit in de Lek en viste daarbij de mogelijke boosdoener - het grote stuk staal - uit het water. De kans bestaat dat de lierkabel onder water tegen dat stuk staal is gebotst.
Wat de grootste klus van het jaar zou worden, eindigde zondag in een anticlimax. 'Operatie Lekbrug' werd halverwege afgelast. Een kink in de kabel, was de korte samenvatting. Een van de lierkabels raakte beschadigd, waarna de aannemer direct de operatie afgelaste. Het bleek te gevaarlijk om door te gaan, omdat niet meer zeker was of de lierkabels nog even sterk waren. Die kabels moesten ervoor zorgen dat het ponton - waar de 5000 ton wegende brug op getild moest worden - stabiel in het water zou blijven liggen.

Nieuwe kabel in aantocht

De afgelopen dagen onderzocht Rijkswaterstaat samen met de aannemer de oorzaak van de schade aan de lierkabel. Dat is dus mogelijk het stuk staal dat op de waterbodem werd gevonden en op de kant werd geplaatst.
Rijkswaterstaat onderzoekt nu verder waar het staal vandaan komt, of de waterbodem nu helemaal vrij is van objecten en of het stuk staal écht de oorzaak was van de beschadiging. Het ponton krijgt deze week overigens al wel een nieuwe lierkabel.
Wanneer de aannemer de Boogbrug kan uitvaren is nog onbekend, dit hangt onder meer af van de waterstand en weersomstandigheden. Wel is de Lek, aldus Rijkswaterstaat, veilig bevaarbaar voor andere scheepvaart.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.