Instellingen

Na dertig jaar is Diabetes Dag nog steeds nodig: 'Veroordelend hoe mensen erover praten'

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
AMERSFOORT - Nederland telt maar liefst 1,2 miljoen mensen die diabetes hebben. Toch bestaan er nog veel onduidelijkheden en onbegrip over de ziekte. Om voor het grote publiek helder te krijgen wat diabetes is, bestaat er sinds 1991 de Wereld Diabetes Dag.
"Dit is mijn insulinepomp en die zorgt gedurende de dag dat ik genoeg insuline toegediend krijg". De 30-jarige Sharene Altink uit Amersfoort vertelt graag over wat diabetes met haar doet en welke gevolgen de ziekte heeft voor het dagelijks leven. Ze houdt een apparaatje vast dat nog het meest lijkt op een ouderwetse iPod. Dit apparaatje houdt haar in leven. "Als ik helemaal geen insuline gebruik dan kom ik te overlijden. Ik kan niet zonder."
"Als ik niet genoeg insuline binnenkrijg dan stijgt mijn bloedsuikerspiegel. Op de korte termijn zorgt het ervoor dat ik heel veel dorst heb en veel moet plassen. Op de lange termijn kun je ook hart- en vaatziekten krijgen, of problemen met je voeten of je ogen. Bij diabetes worden de suikers die je binnenkrijgt niet omgezet in energie. Daar zijn sleuteltjes bij nodig. En de insuline is eigenlijk het sleuteltje daarvoor."

Diabetes type 1 en 2

Sharene weet al sinds haar tiende dat ze diabetes type 1 heeft. Type 2 wordt ook wel ouderdomsdiabetes genoemd. Beide diabetestypen hebben te maken met insuline en bloedsuiker, maar zitten heel verschillend in elkaar. Altink: "Op Facebook wordt soms gezegd: waarom gebruik je zoveel insuline? Als je gewoon gezond leeft en veel sport dan heb je dat niet nodig. Maar dat geldt dus niet voor mensen met diabetes type 1. Ik ben écht afhankelijk van insuline."
"Met type 2 kun je inderdaad soms met een gezonde levensstijl vooruit of je kunt tabletjes slikken. Maar dat is dus wel echt een wereld van verschil. Het klinkt soms een beetje veroordelend hoe mensen daar over praten. Ze denken dat je suikerziekte hebt omdat je een slechte levensstijl hebt gehad, terwijl dat helemaal niet van toepassing is."
Diabetes type 1
Het lichaam van mensen met diabetes type 1 maakt zelf veel te weinig insuline aan. Dat komt doordat het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken vernielt. Daarom moet je met diabetes type 1 insuline inspuiten, of een insulinepomp dragen.

Vroeger heette diabetes type 1 ook wel 'jeugddiabetes'. Deze vorm van diabetes komt veel minder vaak voor: 1 op de 10 mensen met diabetes heeft diabetes type 1.

Diabetes type 2
Bij diabetes type 2 heeft het lichaam te weinig insuline. Bovendien reageert het niet meer goed op insuline: dat heet ongevoeligheid voor insuline. Mensen met diabetes type 2 krijgen meestal voedings- en bewegingsadviezen, aangevuld met medicijnen. Soms moet iemand ook insuline spuiten.

Diabetes type 2 komt het vaakst voor: 9 van de 10 mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Overgewicht en weinig beweging, maar ook oudere leeftijd naast erfelijke aanleg vergroten de kans. Hoewel ook mensen zonder overgewicht diabetes type 2 kunnen krijgen. Vroeger heette diabetes type 2 'ouderdomsdiabetes'.

bron: Diabetesfonds

Awareness

Ondanks het onbegrip dat ze af en toe tegenkomt, ziet Sharene tegelijkertijd dat diabetes steeds zichtbaarder en bij meer mensen bekend wordt. "Het is natuurlijk een onzichtbare ziekte, maar door de technische ontwikkelingen, de sensoren en de pompjes, zien steeds meer mensen het. Er komt meer 'awareness' voor de ziekte. In 'Goede Tijden, Slechte Tijden' zit nu zelfs een actrice die diabetes heeft. Dus meer mensen weten er vanaf en kunnen ook helpen als iemand bijvoorbeeld een hypo heeft of flauwvalt."
Toch is er nog een hoop te doen aan voorlichting en bekendheid. Daarom doet Sharene vandaag dan ook mee aan de social media actie van het Diabetesfonds. "Ik teken een hartje op mijn hand met de kleuren rood en blauw. Die zet ik op social media. En ik hoop dat heel veel mensen dat ook doen. Want dat zorgt ook weer voor meer bewustzijn rondom diabetes."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.