Automobiliste over dodelijk ongeluk Veenendaal: 'Ik heb hem gewoon niet gezien'

© Google Streetview
VEENENDAAL - Was ze afgeleid door haar ruitenwissers of door een andere fietsster die voor haar reed? Of zag ze door de laagstaande zon of de stijlen naast haar vooruit niet wat er voor haar auto gebeurde?
Het zijn vragen die onbeantwoord bleven in de Utrechtse rechtbank, waar een 68-jarige automobiliste uit Veenendaal vanochtend terecht stond voor het veroorzaken van een ongeluk, waarbij een 80-jarige fietser zeer ernstig gewond raakte. Twee weken later overleed de man in het ziekenhuis.

Infectie

Op dinsdag 13 oktober vorig jaar reed de vrouw om 11 uur 's ochtends op de Veldweg in Veenendaal, in de richting van het kruispunt met de Grote Beer. Uit onderzoek blijkt dat zij zich keurig aan de maximumsnelheid van 30 km/u hield en vlak voor de haaientanden bij het fietspad haar snelheid verlaagde naar 18 km/u. Met die verminderde snelheid sloeg zij linksaf de bredere weg op. Maar de fietser die voor haar overstak, zag zij niet. Ze hoorde een klap, dacht dat er iets mis was met haar auto en toen ze terugreed zag zij wat er was gebeurd.
Aanvankelijk leek het allemaal mee te vallen, zei de vrouw snikkend tegen de rechter. Ambulancemedewerkers hadden bij de fietser slechts een hoofdwond vastgesteld. Maar in het ziekenhuis bleek dat hij lelijk was terechtgekomen en er slecht aan toe was. Door gebroken nekwervels en een dwarslaesie waren meerdere lichaamsfuncties onherstelbaar beschadigd. Het slachtoffer werd geopereerd, maar liep daarbij een bacteriële infectie op, waaraan hij twee weken na het ongeluk overleed.
Ik weet het gewoon niet, ik heb hem gewoon niet gezien.
Verdachte automobiliste

Niets gezien

De Veenendaalse is nog steeds zeer aangedaan door het ongeluk en zat vaak te huilen, terwijl de rechters met haar bespraken wat er was gebeurd. Een voorstel van de officier van justitie om de duidelijke dashcambeelden van de aanrijding in de rechtszaal te vertonen, vond de voorzitter onnodig belastend voor haar. Zij piekert nog voortdurend over hoe zij de fietser over het hoofd heeft kunnen zien, maar kon daar geen verklaring voor geven. "Ik weet het gewoon niet, ik heb hem gewoon niet gezien" zei ze snikkend.
Naar haar eigen gevoel had zij voor het oprijden van de kruising goed naar links en naar rechts gekeken en was de weg vrij toen zij linksaf sloeg. In haar beleving had zij zelfs even stilgestaan, maar dat bleek niet te kloppen. Een fietser die voor de vrouw op de Veldweg reed, had de fietser wel zien aankomen en was gestopt. Zij zag tot haar verbazing dat de automobiliste haar met constante snelheid voorbij reed en de man aanreed. Daarna zag de getuige de auto nog een stukje doorrijden.
Ik wil er verder geen theorieën op loslaten. Zij heeft gekeken, maar niet gezien.
Officier van justitie

Onoplettendheid

Volgens de officier van justitie staat vast dat de vrouw door onoplettendheid gevaar op de weg heeft veroorzaakt, waardoor het ongeluk kon gebeuren. Uit beelden van haar dashcam blijkt dat de overstekende fietser ruim vijf seconden zichtbaar voor haar moet zijn geweest voor zij hem aanreed. Een verklaring voor die onoplettendheid kon ook de officier niet vinden. Hij wilde daar verder ook geen theorieën op loslaten. "Zij heeft gekeken, maar niet gezien", was zijn conclusie.
De officier van justitie sprak voor zijn strafeis van een "heel vervelend ongeluk waarbij wel wat vraagtekens boven de zaak blijven hangen. De nabestaanden zullen daarmee moeten leven en dat zal niet gemakkelijk zijn", stelde hij vast. Hij vindt wel dat er een duidelijk verband is tussen het ongeluk en het overlijden van het slachtoffer.
De officier houdt er rekening mee dat de vrouw al zwaar gestraft is door het ongeluk dat zij had veroorzaakt. Hij eist een taakstraf van 60 uur voor de Veenendaalse en daarnaast een voorwaardelijke rijontzegging van twee maanden met een proeftijd van twee jaar. De vrouw kan haar rijbewijs niet missen, omdat zij de enige mantelzorger is voor een ziek familielid.

Heel veel spijt

In tegenstelling tot het OM vindt de verdediging niet dat het overlijden van de fietser een direct gevolg is van de aanrijding. De man had zeer ernstige verwondingen, nadat er bij de operatie iets misging, stelde de advocate van de vrouw vast. Zij had vernomen dat dit al eerder was voorgekomen in het ziekenhuis waar de man was opgenomen.
De advocate benadrukte ook dat haar cliënte direct na het ongeluk met een bos bloemen bij de familie van het slachtoffer op bezoek was gegaan om spijt te betuigen en haar hulp aan te bieden. Zij vroeg de rechtbank om haar geen taakstraf te geven, maar een boete. "Ik heb heel veel spijt", zei de vrouw toen zij van de rechtbank het laatste woord kreeg. "Ik vind het vreselijk voor de familie. Ik zou het zo graag terug willen draaien."
De rechtbank neemt twee weken de tijd om tot een vonnis te komen en doet op donderdag 25 november uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.