Elf jaar na WK-moord op Richard Houtveen start vandaag rechtszaak tegen verdachte uit Harmelen

© RTV Utrecht
NIEUWEGEIN - Ruim elf jaar nadat Nieuwegeiner Richard Houtveen werd doodgestoken na het bekijken van de WK-finale in het winkelcentrum City Plaza in Nieuwegein, begint in Utrecht vanochtend de rechtszaak tegen een verdachte. Deze 44-jarige man uit Harmelen zal daar zelf echter niet bij aanwezig zijn.
De 25-jarige Houtveen werd op zondagavond 11 juli 2010 neergestoken nadat hij met vrienden op een groot scherm bij het winkelcentrum naar de WK-finale Nederland-Spanje had gekeken. Hij raakte betrokken bij een ruzie en zakte kort daarna in elkaar toen hij met zijn vriendin wegliep. Toen bleek hij dodelijk gewond te zijn geraakt door een messteek.

Cold Case

A.L. uit Harmelen, die nu door het Openbaar Ministerie wordt vervolgd, werd in 2010 ook al aangehouden als verdachte in de zaak. De man, die destijds in De Meern en later in Woerden woonde, werd toen uiteindelijk wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten. Nadat het onderzoek was vastgelopen, werd de zaak in 2012 overgedragen aan het Cold Case Team dat het onderzoek vanaf 2017 in stilte voortzette.
Volgens de politie is het dossier door de jaren heen aangevuld met nieuwe informatie en verklaringen van nieuwe getuigen, onder meer na een oproep in Bureau Hengeveld op RTV Utrecht en Opsporing Verzocht. Volgens het OM heeft dat voldoende bewijs opgeleverd voor de verdenking dat A.L. Richard Houtveen destijds doelbewust om het leven heeft gebracht.
Over de bewijzen tegen de verdachte zal het OM vandaag tijdens de zogenoemde regiezitting meer vertellen. De verdachte is door de recherche afgeluisterd en door een undercover-agent benaderd, voor hij twee jaar geleden opnieuw werd aangehouden. In een kanaal in Nieuwegein zou het mogelijke moordwapen zijn opgedoken.

Weinig nieuw bewijs?

Advocaal Paul Emmelot vindt het onbegrijpelijk dat zijn cliënt nu alsnog voor de moord op Richard Houtveen wordt vervolgd. Volgens de advocaat heeft A.L. elf jaar geleden alle medewerking verleend aan het onderzoek en aan de reconstructie van het steekincident. Hij zou er toen open en eerlijk over hebben verklaard. Sinds die eerste aanhouding is er volgens de advocaat nauwelijks nieuw bewijs tegen zijn cliënt aangevoerd.
De Nieuwegeinse advocaat voelt zich gesteund door een besluit van het gerechtshof in Arnhem. De rechtbank in Utrecht vond de verdenkingen tegen A.L. twee jaar geleden serieus genoeg om diens voorarrest te verlengen. Maar Emmelot ging met succes in appèl bij het gerechtshof. Dat oordeelde begin vorig jaar dat er onvoldoende ernstige bezwaren waren om A.L. langer vast te houden. Het OM was het daar toen volstrekt niet mee eens en vond de beslissing zeer pijnlijk voor de nabestaanden van het slachtoffer.

Onderzoekswensen

De verdediging is benieuwd wat de officier van justitie vandaag zal vertellen over de stand van het onderzoek. De advocaat zal meerdere onderzoekswensen indienen die de onschuld van zijn cliënt zouden kunnen aantonen. Hij wil in elk geval al het beeldmateriaal van de avond van het incident en van de reconstructie kunnen bekijken. Verder heeft hij de nodige kritiek op de manier waarop zijn cliënt door de politie is verhoord.
De verdachte zal zelf vandaag niet in de rechtbank aanwezig zijn. Volgens zijn advocaat is dat niet noodzakelijk tijdens een regiezitting. Zijn cliënt zegt onschuldig te zijn en heeft volgens Emmelot schoon genoeg van de zaak die hem al zo lang bezighoudt. De rechtszaak zal naar verwachting pas volgend voorjaar inhoudelijk worden behandeld. Dan pas komt het OM met een strafeis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.