Nieuw dagrecord coronagevallen, Veiligheidsberaad uitgesteld

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Tussen woensdag 10.00 uur en donderdag 10.00 uur testten maar liefst 16.364 mensen positief op het coronavirus. Sinds het begin van de pandemie in maart 2020 werden er nog nooit zoveel mensen op een dag positief getest. Ondertussen is het kabinet druk aan het overleggen over de persconferentie van morgen en de te nemen maatregelen. Daarom is het Veiligheidsberaad dat voor vanavond gepland stond uitgesteld.
Gisteren werden 12.676 mensen positief getest: 3688 minder dan vandaag. Ook de weekgemiddelden kruipen omhoog. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 12.339 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 48 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.
Bij het RIVM werden 26 overleden covid-patiënten gemeld. In de afgelopen week lag dat aantal gemiddeld op 24. Dat is zes meer dan een week eerder. Ook in de ziekenhuizen nam de bezetting toe van 1647 naar 1699, waarvan 330 op de IC (gisteren waren dat er 327).

80.986 testafspraken

Bij het landelijke callcenter van de GGD om een afspraak te maken voor een coronatest stonden de telefoons vandaag roodgloeiend. Het is zelfs zo druk dat sommige mensen verder moeten reizen dan normaal.
"Net zoals de afgelopen dagen is het ook vandaag heel druk bij ons callcenter voor het maken van een testafspraak", aldus een woordvoerder. Tot nu toe zijn er donderdag 80.986 testafspraken gepland en zijn ruim 41.950 testen afgenomen.

Overleg over maatregelen

Het kabinet bereidt is al heel de dag bezig met overleg over de persconferentie van morgen. Eerder vandaag lekte uit dat het OMT adviseert kortstondig 'lockdown-achtige maatregelen' in te stellen. Het is de vraag of het kabinet daarin meegaat.
Omdat vanavond nog druk wordt overlegd, wordt de bijeenkomst vanavond van het Veiligheidsberaad verplaatst naar morgen. In dat Veiligheidsberaad zitten de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio. Zij zijn verantwoordelijk voor de uitvoering en de handhaving van de coronamaatregelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.