Studenten in coronatijd: veel psychische problemen en meer drugsgebruik

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Studenten hebben als gevolg van de coronacrisis vaker last van psychische problemen. Ook gebruiken ze meer drugs. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door het RIVM, het Trimbosinstituut en de landelijke GGD.
Een kwart van de studenten was zelfs gedurende een periode van vier weken weleens 'klaar' met het leven. Ook bleek ruim een kwart overmatig alcohol te drinken. Het onderzoek vond plaats in het voorjaar, tijdens de derde coronagolf, toen de lessen online waren, horeca dicht was en er een avondklok gold.
Studenten zijn veerkrachtig, maar er is een grens.
Ama Boahene (voorzitter LSVb)
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb), die in Utrecht zit, reageert geschokt. "Je studententijd zou moeten draaien om persoonlijke ontwikkeling", zegt voorzitter Ama Boahene. "Maar het omgekeerde is het geval: studenten bezwijken onder de prestatiedruk. Dat is extreem zorgwekkend. Studenten zijn veerkrachtig, maar er is een grens. Structurele oorzaken zoals prestatiedruk, eenzaamheid en het leenstelsel moeten worden aangepakt."
Er moet 'met de grootste urgentie' preventie komen, vindt het kabinet. Problemen moeten vroegtijdig gesignaleerd worden en studenten met genoemde problemen waaronder ook prestatiedruk moeten begeleiding krijgen, vindt demissionair onderwijsminister Ingrid van Engelshoven. Zij gaat met onderwijsinstellingen, studenten en studenten(sport)verenigingen in gesprek om te komen tot een brede en samenhangende aanpak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.