Instellingen

Horeca en retail vinden sluiting om 20.00 pijnlijk en slecht plan: 'We kwamen net op gang'

PROVINCIE UTRECHT - Het Utrechtse restaurant Liemès ziet de aanstaande horecasluiting om 20.00 uur met lede ogen aan. Mede-eigenaar Ed Bindels vreest de financiële consequenties die de regel heeft: "De lunch is leuk, maar daar moeten we niet van hebben. We draaien echt op het diner en we kwamen net op gang", vertelt hij.
Bovendien is hij bang zijn personeel kwijt te raken. "We hebben veel parttimers in dienst. Die kunnen we nu niet inzetten. Het is al zo lastig om personeel te vinden. Komen ze wel weer terug als we ze nu drie weken naar huis sturen?", vraagt hij zich hardop af.
Bindels is tevens eigenaar van de Utrechtse nachtclub Basis. De deuren van de discotheek om 19.00 uur sluiten, is volgens hem de genadeklap. "Dan is het einde oefening. We hebben het al zo zwaar gehad en daar komt deze klap dan nog overheen. Het is jammer dat steeds de sectoren waarvan gezegd wordt dat er weinig besmettingen zijn, gekozen worden om symboolpolitiek te voeren."

Onbegrijpelijk

Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland verwacht dat veel bedrijven de nieuwe sluitingstijd van 18.00 uur dan ook zullen negeren. "Het is onbegrijpelijk dat het kabinet hiermee komt", zegt KHN-voorzitter Willemsen. "Als ik kijk naar de reacties van ondernemers, dan verwacht ik niet dat zij zich hieraan gaan houden. De grens is bereikt. Ze zijn woest", zegt voorzitter Robèr Willemsen tegen de NOS.
"De overheid kan het niet onderbouwen, en er is geen aanleiding om dit te doen. Het kabinet moet een andere focus hebben dan de branche die ze al twintig maanden pakken met hun falende beleid."

Basismaatregelen

Naast de horeca maakt het kabinet vanavond waarschijnlijk bekend dat ook niet-essentiële winkels al om 19.00 uur dicht moeten. Brancheorganisatie INretail in Zeist vindt dat een slecht plan: "Wij hebben een beter plan ingediend", zegt woordvoerder Paul te Grotenhuis. "Dat bestaat met name uit de basismaatregelen, het invoeren van spatschermen bij winkels, ontsmettingsmiddelen, looproutes en vooral - naast het mondkapje - afstand houden. Eén klant per vijf vierkante meter creëert een veilige ruimte."
Met het verkorten van de openingstijden beperk je feitelijk de mogelijkheden om optimaal te spreiden.
Paul te Grotenhuis, INretail
Te Grotenhuis vervolgt: "Winkels hebben nooit op de lijstjes gestaan van besmettingsbronnen. Natuurlijk willen winkeliers hun best doen om het aantal besmettingen nog lager te krijgen en daarvoor hebben we een uitstekend plan ingediend bij het OMT en het kabinet, maar daar lijkt niet naar geluisterd te worden."
Horeca ziet sluiting om 20.00 uur niet zitten
Momenteel roepen winkels op om bezoek aan winkels zo veel mogelijk over de dag te spreiden in verband met de komende drukte vanwege de feestdagen. "Vanuit veiligheidsoptiek is het juist heel goed om zo ruim mogelijk naar een winkel te kunnen komen, dus tot sluitingstijd. Met het verkorten van de openingstijden beperk je feitelijk de mogelijkheden om optimaal te spreiden."

2G-regeling

De zogenoemde 2G-regeling waarbij alleen gevaccineerden en mensen met een herstelbewijs welkom zijn, vindt de retailorganisatie ook geen goed plan. "Uit een peiling onder leden blijkt dat 81 procent van de aangesloten ondernemingen het plan onacceptabel vindt. Het leidt namelijk tot grote risico's op discussies bij de winkeldeur. Die wil je niet meemaken."
Daarbij speelt ook het personeelstekort bij veel ondernemingen. "Bij de 2G-methodiek hebben winkels juist extra mensen nodig die de deurcheck kunnen toepassen. Dat gaat dus niet werken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.