Revolutie of harmonie? Utrechtse SP beslist vanavond over eigen toekomst

De geroyeerde SP-ers Boudens en Eggermont
De geroyeerde SP-ers Boudens en Eggermont © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - In een besloten vergadering beslissen de Utrechtse leden van de SP vanavond hoe het verder moet met de afdeling. Een deel van de afdeling leeft op voet van oorlog met het landelijk bestuur. Dat draait om de richting die de partij op moet, een gematigde koers met regeringsverantwoordelijkheid of een radicale puur socialistische koers. Een scheuring binnen de partij dreigt.
De ruzie die inmiddels de vorm heeft van een veenbrand duurt al meer dan een jaar. De landelijke SP wil af van het imago dat ze overal tegen zijn, en sluiten deelname aan een regering niet uit. Daar is niet iedereen binnen de partij het mee eens. Een deel van de achterban wil een puur socialistische koers varen. Volgens het landelijk bestuur neigt dat naar revolutionair communisme en daar is de partij niet van gediend. In de loop van tijd werden sympathisanten van die marxistische stroming geroyeerd, en ook werd afscheid genomen van ROOD, de jongerenafdeling van de SP.

Zere been

In Utrecht leidt dat tot complicaties, want de geroyeerde leden wensen niet op te stappen. Onder hen Michel Eggermont, statenlid in de provincie. Hij zit daar namens de SP, maar is de partij uitgezet. Toch blijft hij zich uitgeven als SP-er. En dan is er Floris Boudens, fractiemedewerker van de SP in de gemeenteraad en daarnaast kandidaat-lijsttrekker voor de raadsverkiezingen. Ook hij maakt officieel geen deel meer uit van de partij.
Voordat beiden uit de partij werden gezet nam de Utrechtse afdeling een motie aan, waarmee geroyeerde leden toch in functie kunnen blijven. En dat was weer tegen het zere been van het landelijke bestuur. Het lokale bestuur stelde hun positie ter beschikking, maar wilde in demissionaire toestand wel op de winkel passen. Ook daar stak het landelijk bestuur een stokje voor. Zij stelden een commissie van wijzen aan. Die wordt aangevoerd door Paulus Jansen, oud-wethouder in Utrecht en oud-Kamerlid. "Deze commissie van 'de oude garde' is bereid om met gepaste tegenzin deze shit op te ruimen", stelt Jansen.
Die hele commissie, wat een zooitje, man
Floris Boudens (geroyeerd lijsttrekker)
Deze vrijdagavond is er een digitale ledenvergadering, die door Jansen wordt voorgezeten. "Dat is een vrij simpele exercitie, namelijk neuzen tellen. Hoeveel mensen zijn er voor het mandaat dat de commissie van de oude garde heeft gekregen en hoeveel zijn tegen." Als een meerderheid van de Utrechtse leden tegenstemt, dan geeft de commissie zijn opdracht terug aan het landelijk bestuur. "In dat geval denk ik dat het heel lastig wordt om nog aan de gemeenteraadsverkiezingen mee te doen." Die verkiezingen zijn in maart volgend jaar.

Gepasseerd station

Als het aan Jansen ligt wordt er niet gepraat over de positie van Boudens en Eggermont. "Dat is een gepasseerd station. Die positie is buitengewoon simpel, als je geen lid meer bent, dan ben je geen lid meer." Wat Jansen betreft kunnen zij dus ook geen functie vervullen binnen de partij.
Statenlid Michel Eggermont is niet welkom bij de ALV, toch blijft hij strijdbaar. Hij geeft aan steun van leden te krijgen: "Ik krijg een heleboel telefoontjes en berichtjes van boze partijgenoten die het een schandalige manier van handelen vinden." Toch heeft hij geen idee welke kant het op zal gaan bij de vergadering. Hij noemt de commissie van Paulus Jansen 'coupeplegers'. "Het enige wat we nog in handen hebben is ons pand de sociale media." De website en de mail-accounts zijn door het landelijke bestuur overgenomen.

Coupe

Ook Floris Boudens, de geroyeerd lijsttrekker, heeft het over een coupe. "Het was een richtingenstrijd, maar het is een oorlog geworden", zegt Boudens. "Die hele commissie, wat een zooitje, man. Ze hebben me ook geschorst als fractiemedewerker. Er is gewoon een machtsgreep gaande." Boudens had graag verzoenende woorden gesproken tijdens de ALV. Hij vindt het ironisch dat hij niet is uitgenodigd.
Boudens hoopt dat het nog goed komt, en dat de dissidenten bij de partij mogen blijven. Maar hij sluit niet uit dat als het niet goed komt, dat ze dan een nieuwe politieke partijen gaan oprichten. De besloten vergadering begint vanavond om half acht. Daarna zal duidelijk zij of er nog een functionerende Socialistische Partij in Utrecht is, of niet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.