Veenendaal wil ruim 4 miljoen euro subsidie voor aardgasvrije bedrijventerreinen

VEENENDAAL - De gemeente Veenendaal wil bedrijven op industriegebieden 'De Faktorij' en 'De Vendel' aardgasvrij maken. Op die bedrijventerreinen zitten tientallen ondernemingen waarvan een aantal de bedrijfsvoering al aan het verduurzamen is, ook blijft een deel achter. Wethouder Marco Verloop (SGP): "Het is nodig om een stukje financiering erbij te stoppen om de energietransitie flinke snelheid te geven."
Bedrijven van het gas af
Daarom heeft wethouder Verloop een subsidieaanvraag gedaan bij de Rijksoverheid. De wethouder wil ruim 4 miljoen euro voor ondernemers in zijn gemeente om te verduurzamen. Het geld moet gebruikt worden om bijvoorbeeld warmtepompen te plaatsen, gebouwen te isoleren en advies op het gebied van duurzaamheid te kunnen inwinnen.

Besparen en verduurzamen

De subsidie is essentieel om ondernemers die nog niet zoveel met energiebesparing of verduurzaming hebben toch te motiveren, vindt de wethouder: "Je ziet dat dat op dit moment in het kader van de duurzaamheid nodig is. Bij bedrijven raken dit soort vraagstukken laag op hun agenda. Het is ook voor hen een investering en je ziet toch wel bedrijven die toch wel wat aarzelen, ook om financiële redenen."
Dat beaamt René van Holsteijn van de bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal: "De eigen business, de core-business, die gaat dan altijd voor en dat is jammer omdat het juist belangrijk is voor ondernemers om snel plannen te maken ook als je die pas jaren later gaat realiseren."
Of de gemeente Veenendaal de subsidie krijgt is nog allerminst zeker. Veel aardgasvrij-subsidies gaan naar woningen en woonwijken, niet zozeer naar bedrijventerreinen. Pas in het voorjaar zal bekend zijn of Veenendaal de miljoenen ook daadwerkelijk krijgt. Mocht het lukken om het geld los te krijgen dan is de verwachting dat het gasverbruik tegen 2030 is gehalveerd.

Voorbeeld doet volgen

Zowel de gemeente als de ondernemersverniging denken dat 'De Vendel' en 'De Faktorij' ook voor andere bedrijven- en industrieterreinen een voorbeeld kunnen zijn. Van Holsteijn: "En als het hier met die bijdrage eenmaal loopt, dan kun je hier het goede voorbeeldproject voor andere ondernemers van maken. Die zien hier dan dat het kan!"