Boosterprik wordt versneld, ziekenhuispersoneel krijgt volgende week eerste prik

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
PROVINCIE UTRECHT - Er worden versneld boosterprikken gezet. Het zorgpersoneel in ziekenhuizen is als eerste aan de beurt. Zij krijgen volgende week al vaccins geleverd, melden bronnen in de zorg aan de NOS.
Ook zorginstellingen voor ouderen en gehandicapten met een eigen medische dienst kunnen eerder over de vaccins beschikken, zij kunnen volgende week beginnen met bestellen. De vaccins worden dan in de week van 22 november geleverd. Dit betekent volgens de NOS dat verpleeghuizen tot twee weken eerder over de vaccins kunnen beschikken.
De afgelopen dagen nam de roep om versneld een boosterprik van het coronavaccin te geven toe. Ziekenhuizen, verpleeghuizen, maar ook ouderenbonden, brancheorganisaties en Kamerleden deden die oproep.
In veel andere landen worden al deze 'boosters' tegen het coronavirus gegeven. In Nederland adviseerde de Gezondheidsraad vorige week een derde prik voor alle 60-plussers. Dat advies werd ook overgenomen door minister Hugo de Jonge, maar het daadwerkelijk zetten van de prikken liet nog even op zich wachten, tot onvrede van veel organisaties.

Toename besmettingen en ziekenhuisopnames

Want zij zien de inzet van de boosterprik als een belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen het toenemende aantal coronapatiënten. De afgelopen dag werden 259 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen in Nederland. Dat is het hoogste aantal opnames in een dag sinds 15 mei, bijna zes maanden geleden.
Ook het aantal gemelde besmettingen stijgt al dagen. Met 16.364 nieuwe coronabesmettingen werd gisteren zelfs het grootste aantal coronabesmettingen gemeld sinds het begin van de coronacrisis. Vandaag zijn 16.287 nieuwe coronagevallen gemeld.

Hoe effectief is een booster?

De hoop is dat een boosterprik het oplopende aantal besmettingen en ziekenhuisopnames onder met name ouderen de kop in kan drukken. Uit de meest recente cijfers van het RIVM blijkt namelijk dat de vaccineffectiviteit onder ouderen lager is. Om een idee te geven: 70-plussers lopen na een volledige vaccinatie 89 procent minder kans om het ziekenhuis te belanden, bij 70-minners is dat 96 procent.
Een derde prik zou kunnen helpen, al is het moeilijk te voorspellen hoeveel beter ouderen na zo'n booster beschermd zijn, zei Cécile van Els eerder tegen de NOS. Zij is hoogleraar Vaccinologie aan de Universiteit Utrecht en immunoloog bij het RIVM. "Maar je mag hopen dat dat richting de 96 procent gaat."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.